FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenici u Darfuru oslobodili sve taoce

KHARTOUM, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Pobunjenici u Darfuruoslobodili su svih 38 talaca, promatrača iz Afričke unije koje suoteli u toj zapadnoj sudanskoj regiji, izjavio je glasnogovornikAfričke unije (AU) u ponedjeljak.
KHARTOUM, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Pobunjenici u Darfuru oslobodili su svih 38 talaca, promatrača iz Afričke unije koje su oteli u toj zapadnoj sudanskoj regiji, izjavio je glasnogovornik Afričke unije (AU) u ponedjeljak.

Afrička unija je za otmicu promatrača koja se dogodila u nedjelju okrivila frakciju Pokreta za pravdu i jednakost (JEM). JEM je odbacio te optužbe. Kamerunski vođa skupine promatrača AU-a, jedan od posljednje dvojice otetih, potvrdio je da su on i njegov sudanski prevoditelj oslobođeni nakon razmjene vatre između dvije konkurentske pobunjeničke skupine.

Oslobođeni promatrač iz Kameruna telefonom je rekao da su njegovo oslobađanje osigurali zapovjednici iz središnje struje JEM-a. "Sada smo na sigurnom, bilo je nešto pucnjave ali su nas uspjeli osloboditi", dodao je.

AU je priopćio da je otpadnička skupina prvo otela multinacionalnu skupinu promatrača prekida vatre u nedjelju a potom spasilačku skupinu u gradu Tine na granici Sudana i Čada.

Glasnogovornik AU-a Noureddine Mezni rekao je da su vojni čelnici misije AU-a svjedočili oslobađanju 36 talaca.

U Darfuru je razmješteno oko 6000 pripadnika postrojbi AU-a koji nadziru krhko primirje ali je posljednjih tjedan nasilje eskaliralo što je tu organizaciju navelo da prošlog tjedna iznese svoju do sada najoštriju kritiku darfurskih pobunjenika i sudanske vlade.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je na tiskovnoj konferenciji u Ženevi upozorio da bi se UN-ova pomoć Darfuru mogla djelomice obustaviti radi "potpuno neprihvatljivog" otimanja promatrača AU-a od strane pobunjenika.

Annan je također pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi činiti pritisak na pobunjeničke skupine iz Darfura i sudansku vladu kako bi poštivali prekid vatre ugovoren u travnju 2004., te radili na političkom rješenju sukoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙