FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci o Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija zaatomsku energiju (IAEA), tijelo Ujedinjenih naroda za nadzor nuklearneenergije i njezin generalni direktor Mohamed ElBaradei proglašeni su upetak dobitnicima Nobelove nagrade za mir 2005. godine.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), tijelo Ujedinjenih naroda za nadzor nuklearne energije i njezin generalni direktor Mohamed ElBaradei proglašeni su u petak dobitnicima Nobelove nagrade za mir 2005. godine.

Slijedi nekoliko podataka o agenciji i njezinu direktoru.

- Utemeljena je 1957. godine kao odgovor na porast razvoja nuklearne energije, agencija nadzire globalni sporazum protiv širenja atomskog oružja, a to je NPT (Sporazum o neširenju nuklearnog oružja) iz 1970. godine koji nadzire nuklearnu sigurnost i promiče korištenje nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe.

- Nakon otkrića programa atomskog oružja u Iraku u vrijeme režima predsjednika Sadama Huseina te Zaljevskog rata 1991. godine, IAEA je najviše ulagala u novu tehnologiju inspekcije i zagovarala da države dadu dopuštenje za provedbu nenajavljenih inspekcija ili inspekcija u kratkom roku.

- Sjeverna Koreja povukla se iz NPT-a i protjerala inspektore IAEA-e 31. prosinca 2002., postavši "ozbiljna i neposredna prijetnja za režim neširenja nuklearnog oružja". Pjongjang je objavio da posjeduje nuklearno oružje no u rujnu, na šesterostranim pregovorima, pristao je uništiti svoj atomski arsenal. Zauzvrat, Južna Koreja, Sjedinjene Države, Japan, Rusija i Kina izrazili su spremnost osigurati pomoć i jamstva sigurnosti za Sjevernu Koreju u koju će se, kako se nada ElBaradei, uskoro moći vratiti inspektori IAEA-e.

- IAEA istaržuje iranskih nuklearni program već dvije i po godine kako bi odredila jesu li ciljevi toga programa civilni kao što tvrdi Teheran ili usmjereni na razvoj nuklearnog oružja kako to tvrde Sjedinjene Države. Agencija je objavila da dosad nije pronašla dokaze o postojanju programa za razvoj nuklearnog oružja, u svome zadnjem izvješću o Iranu El Baradei je rekao kako "još ne može zaključiti da nema nedeklariranih nuklearnih aktivnosti ili materijala u Iranu".

- Unatoč oštrom američkom protivljenju, zbog toga jer se njegova stajališta o Iranu i Iraku razlikuju od američkih, ElBaradei je ponovo ove godine izabran na treći četverogodišnji mandat za generalnog direktora Agencije nakon što je Washington odustao od kampanje za njegovu smjenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙