FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada za fiziku dvojici Amerikanaca i jednom Nijemcu

STOCKHOLM, 4. listopada 2005. (Hina) - Nobelovu nagradu za fiziku ovegodine dijele Amerikanac Roy J. Glauber i znanstveni dvojac John L.Hall, također Amerikanac, i njegov njemački kolega Theodor W. Haenschza otkrića na području optike, odnosno za rad na primjeni kvantnefizike u optici, izvijestila je u utorak švedska Kraljevska akademijaznanosti koja dodjeljuje tu nagradu.
STOCKHOLM, 4. listopada 2005. (Hina) - Nobelovu nagradu za fiziku ove godine dijele Amerikanac Roy J. Glauber i znanstveni dvojac John L. Hall, također Amerikanac, i njegov njemački kolega Theodor W. Haensch za otkrića na području optike, odnosno za rad na primjeni kvantne fizike u optici, izvijestila je u utorak švedska Kraljevska akademija znanosti koja dodjeljuje tu nagradu.

80-godišnji Glauber, sveučilišni profesor na Harvardu, dobiva polovinu nagrade koja ukupno iznosi 10 milijuna švedskih kruna (1,29 milijuna dolara), "za teoretski opis ponašanja čestica svjetlosti", stoji u objašnjenju Akademije. Glauber je 1963. godine postavio temelje kvantnoj optici, prema kojima kvantna teorija obuhvaća i područje optike. On je pokazao kako se čestična priroda svjetla ponaša pod različitim okolnostima. Premda se takva stanja mogu rijetko vidjeti ili promatrati u prirodi, ona su važna za sofisticirane optičke instrumente.

John Hall (71) sa Sveučilišta u Koloradu i Theodor Haensch (63) s Instituta za kvantnu optiku Max Planck u njemačkom Garchingu, istodobno i profesor na minhenskom Sveučilištu Ludwig Maximilian, primit će drugu novčanu polovinu nagrade za rad na razvoju spektroskopije na kojoj se temelji preciznosti lasera. Znanstvenici su razvili postupak koji omogućuje iznimno precizno mjerenje vremena i udaljenosti uz korištenje lasera. U objašnjenju Odbora stockholmske Akademije stoji kako tehnika što su je razvili Hall i Haensch doprinosi razvoju i izradi iznimno točnih satova te unapređenju GPS tehnologije.

Nagrada je 63-godišnjeg njemačkog fizičara, prema vlastitu priznanju "ostavila bez riječi". "Trebat će mi još malo vremena da se naviknem", rekao je novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙