FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 10. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Međunarodna zajednica nastavlja prikupljati pomoć za potresom pogođeni Pakistan, u kojem je, prema neslužbenim procjenama, poginulo možda i 40.000 ljudi, a toliko ih je i ozlijeđeno. SAD je dodijelio Pakistanu hitnu pomoć od 50 milijuna dolara nakon što su pakistanski predsjednik i vlada zatražili hitnu pomoć u šatorima, hrani, pitkoj vodi, lijekovima, prijevoznim sredstvima i spasilačkim ekipama, a upućeno je i osam američkih vojnih helikoptera. Australija je povećala svoju pomoć na nešto više od četiri milijuna američkih dolara. Azijska banka za razvoj izdvojila je pak za žrtve potresa hitnu pomoć od deset milijuna dolara. Spasilačku ekipu od oko 60 ljudi u Pakistan je poslala nizozemska vlada, a odobrila je i pomoć od milijun eura. Milijun dolara pomoći donirala je i Malezija, a pomoć pristiže i iz Japana, Rusije te Saudijske Arabije.

GUATEMALA CITY - Prvi spasilački timovi koji su u nedjelju došli do izoliranih područja Gvatemale potvrdili su da je broj poginulih u odronima zemlje porastao za 133 i po posljednjim podacima poginule su ukupno 652 osobe, a 384 se smatra nestalima. Odrone zemlje, koji su pretvorili neka sela u groblja, uzrokovao je proteklih dana hurikan Stan. Spasioci procjenjuju da bi broj poginulih mogao premašiti tisuću.

ZAGREB - Srpska vlada ne uspijeva spriječiti napade na pripadnike manjina uključujući pripadnike mađarske nacionalne manjine, ocijenio je u ponedjeljak Human Rights Watch (HRW) u izvješću objavljenom uoči posjeta europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna Beogradu. Nasilje prema pripadnicima manjina postaje sve većim problemom u Srbiji, rekla je Holly Cartner, direktorica HRW-a za Europu i Srednju Aziju, prenosi dpa. Srbija se ne može nadati približavanju EU-u ako se ne počne daleko ozbiljnije baviti tim napadima, upozorila je Cartner. U 52 stranice dugom izvješću o stanju manjina, HRW dokumentirano navodi niz zločina počinjenih protiv pripadnika manjina od 2003., uključujući fizičke napade, napade na vjerske i kulturne objekte kao i oskvrnuća grobova. Misija EU za utvrđivanje činjeničnog stanja koja je u siječnju posjetila Vojvodinu da procijeni stanje manjina, zaključila je da su napadi protiv pripadnika mađarske manjine izolirani incidenti. Mađarska vlada dijeli mišljenje HRW-a, te poziva Srbiju da poduzme adekvatne mjere za zaštitu pripadnika mađarske nacionalne manjine.

JERUZALEM - Trojica Izraelskih Arapa priznala su u nedjelju krivnju za planiranje bombaškog napada na tračnice putničkog vlaka i planiranje napada na tornjeve Azrieli u Tel Avivu, najviše zgrade u Izraelu. Prema transkriptu telavivskog suda trojica mladića u dobi od 19 do 27 godina priznala su da su tijekom ljeta i jeseni prošle godine planirali s grupom Palestinaca, pripadnika brigada mučenika Al Aqse, polaganje eksploziva na tračnice u Netanyi. Trojicu muškaraca uhitile su izraelske snage sigurnosti dan prije nego su trebali preuzeti bombe od militanata iz izbjegličkog kampa Balata na Zapadnoj obali. Tužitelji su zatražili kazne zatvora u rasponu od osam do 15 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙