FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: PREDSTAVLJENI PROJEKTI CONNECT I FISH&LOG

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U sklopu 81. Jesenskog međunarodnogzagrebačkog velesajma (JZMV) danas su predstavljeni međunarodniprojekti Connect i Fish&log kojima je cilj poboljšati suradnju,ravnotežu i unapređenje ribarstva sjevernog Jadrana.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U sklopu 81. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JZMV) danas su predstavljeni međunarodni projekti Connect i Fish&log kojima je cilj poboljšati suradnju, ravnotežu i unapređenje ribarstva sjevernog Jadrana.

Projekt Connect, kako je rečeno, za cilj ima promicati razvoj i suradnju malih i srednjih tvrtki ribarskog sektora na Jadranu, pomoću povezivanja svih sastavnica regionalnog poduzetničkog sustava.

Vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, korisnici su Istarska i Primorsko-goranska županija, a kao partneri u projektu sudjeluju četiri talijanske regije.

Tim se projektom želi potaknuti i stvaranje nove strukovne organizacije malih i srednjih ribarskih tvrtki s ciljem zajedničkog nastupa na tržištu, a radi poboljšanja proizvodnje i kvalitete proizvoda i njihove komercijalizacije.

Projekt Fish&log, vrijedan 2,15 milijuna eura, za osnovni cilj ima izgradnju, odnosno preuređenje dvije veletržnice ribom i popratno logističke infrastrukture u Rijeci i Poreču.

Osim toga, projekt osigurava i edukaciju stručnog osoblja koje će biti uključeno u upravljanje infrastrukturom. I na ovom projektu kao partneri sudjeluju četiri talijanske regije.

Predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore Tonči Božanić istaknuo je kako je prioritet razvoja hrvatskog ribarstva donošenje propisa koji će regulirati promet ribom te izgradnja veletržnica ribom.

Naglasio je važnost povezivanja, odnosno udruživanja ribara u zadruge te stvaranja zakonskih okvira kojima će se definirati kako prometovati ribom na veliko.

Božanić je mišljenja kako projekte poput danas predstavljenih treba primjenjivati i u ostalim područjima Hrvatske.

Savjetnik u Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Ante Mušura također je istaknuo značaj izgradnje veletržnica, ali i program obnove i modernizacije ribarske flote. Podsjetio je kako modernizacija i obnova ribarske flote treba poboljšati uvjete rada i sigurnost plovidbe domaćih ribara te povećati konkurentnost hrvatskog ribarstva.

Također je naglasio kako treba povećati potrošnju ribe u Hrvatskoj sa sadašnjih 8 kilograma na 18 kilograma po stanovniku.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙