FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 8. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Hrvatska neće ući u Europsku uniju i NATO, a Srbija i Crna Gora neće završiti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU-u niti pristupiti NATO-ovom programu Partnerstvo za mir sve dok ne uhite i u Den Haag ne prebace Antu Gotovinu, odnosno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, izjavila je pomoćnica državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja Rosemary DiCarlo. U razgovoru s novinarima sarajevskog "Dnevnog avaza" i banjalučkih "Nezavisnih novina" objavljenim u subotu, DiCarlo je kazala kako su i Hrvatska i SCG dobile jasnu poruku da moraju u cjelosti surađivati s Haškim tribunalom što podrazumijeva i privođenje Gotovine, Karadžića i Mladića.

ISLAMABAD - U potresu jakosti 7,6 stupnjeva po Richteru koji je u subotu ujutro pogodio Pakistan smrtno je stradalo možda i više od tisuću ljudi, izjavio je za AFP glasnogovornik pakistanskih oružanih snaga, general Shaukat Sultan. U Pakistanu vlada ozračje kaosa, telefonske linije su prekinute ili su preopterećene, a podaci o broju žrtava i materijalnoj šteti nakon potresa rastu iz sata u sat. Najteže vijesti dolaze iz teško dostupnih planinskih predjela na sjeveru zemlje: čitava su sela razorena, kuće sravnjene sa zemljom, prometnice neprohodne, a rijetki policijski časnici koji su uspjeli stupiti u vezu s AFP-om izvješćuju o desecima mrtvih. U Indiji je poginula barem 31 osoba,a u Afganistanu je smrtno stradalo dvoje djece, a u okrugu Charbag i Chapliyar srušeno je desetak kuća, rekao je Haikal Shah Falah, dužnosnik u Jalalabadu, na istoku zemlje.

PRIŠTINA - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen izrazio je u subotu zadovoljstvo zbog preporuke glavnog tajnika UN-a Kofija Annana Vijeću sigurnosti UN-a da počnu pregovori o statusu Kosova. "Glavni tajnik je jučer preporučio Vijeću sigurnosti da pregovori o statusu Kosova trebaju početi. Mene je, naravno, glavni tajnik konzultirao i ja sam prihvatio njegovu preporuku s dobrodošlicom", izjavio je Jessen-Petersen. Civilni upravitelj UN-a naglasio je kako bi Kosovo do donošenja odluke o njegovom konačnom statusu trebalo postati stvarna multietnička zajednica.

PEKING/ZAGREB - Dvjestotinjak najviših čelnika Kineske komunističke partije okupilo se iza zatvorenih vrata u subotu ujutro, prvog dana godišnjeg plenuma koji će trajati do utorka, a glavna će mu tema biti ublažavanje socijalnih razlika u toj zemlji, te prihvaćanje petogodišnjeg plana gospodarskog razvoja, javljaju agencije. Isto tako, očekuje se da će na plenumu kineski predsjednik Hu Jintao dodatno ojačati svoj položaj, nakon što je zamijenio Jianga Zemina na čelu partije 2002. godine, na čelu države 2003. godine, a tek prošle godine Zemin (79) je Jintau (62) prepustio čelno mjesto Središnjeg vojnog povjerenstva.

BAGDAD - Američka vojska priopćila je u subotu da je završila operaciju "Željezna šaka" na zapadu Iraka, nedaleko od sirijske granice, pri čemu je u šest dana ubijeno više od 50 pobunjenika. Međunarodne snage su "uspostavile nove nadzorne točke u Sadahu kako bi ostale nazočne na tom području", dodaje vojska u priopćenju. "Učvršćeni položaji omogućit će da se podupru operacije koje su u tijeku kako bi se spriječio dolazak terorista al-Qaide iz Sirije u dolinu Eufrata", dodaje se u tekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙