FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair i Chirac ističu slogu u Parizu

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Unatoč postojećim razlikama u vezis nekoliko europskih tema, britanski premijer Tony Blair i francuskipredsjednik Jacques Chirac izrazili su u petak na 90-minutnom susretuu Parizu odlučnost da u sutrašnjoj Europi budu sila koja će unositislogu, a ne podjelu, izvješćuju agencije.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Unatoč postojećim razlikama u vezi s nekoliko europskih tema, britanski premijer Tony Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac izrazili su u petak na 90-minutnom susretu u Parizu odlučnost da u sutrašnjoj Europi budu sila koja će unositi slogu, a ne podjelu, izvješćuju agencije.

"Postoje razlike u mišljenju, napose u tehničkim pitanjima, između Britanije i Francuske", rekao je Chirac novinarima. "Ali smo obojica svjesni europskih teškoća i želimo da one nestanu".

Chirac je rekao da je zajamčio premijeru Blairu da će Francuska pružiti "posvemašnju potporu" Velikoj Britaniji koja predsjeda Europskom unijom, kako bi 28. i 29. listopada u Hampton Courtu uspješno organizirala neslužbeni summit, prenosi dpa.

Blair pak nije izravno odgovorio na pitanje o francusko-britanskim razlikama, već je kazao: "Važno je dogovoriti se o tome kako ćemo rješavati izazov globalizacije".

Jedna od glavnih tema na pariškom susretu bila je provedba reforma koje će EU-u omogućiti da se uhvati ukoštac s izazovima koje donose gospodarstva u nastajanju u Indiji i u Kini.

Pariz i London razilaze se u vezi s proračunom EU-a za 2007-2013. Francuska traži ukidanje britanskog "rabata", dok Velika Britanija svako pregovaranje veže uz reformu Zajedničke poljodjelske politike (PAC), o čemu Pariz, njezin najveći korisnik, ne želi ni čuti, prenosi AFP.

London je tako na susretu na vrhu dvadeset petorice u lipnju u Bruxellesu onemogućio nagodbu koju je predložio Luksemburg.

Dvojica čelnika izrazila su zadovoljstvo zbog dodjele Nobelove nagrade za mir za 2005. Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i njezinu direktoru Mohamedu ElBaradeju. Francuska i Velika Britanija, kao i Njemačka, uključile su se u teške pregovore s Teheranom kako bi spriječile Iran da nabavi nuklearno oružje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙