FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: početak pregovora s EU ravan međunarodnom priznanju Hrvatske

ZAGREB,7. listopada 2005.(Hina)- Službeno otvaranje pristupnihpregovora s EU izuzetan je događaj, a po svojim dalekosežnim učincimana budućnost Hrvatske ravan je njezinu međunarodnom priznanju, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na današnjoj, svečanojsjednici u povodu Dana neovisnosti, 8. listopada.
ZAGREB,7. listopada 2005.(Hina)- Službeno otvaranje pristupnih pregovora s EU izuzetan je događaj, a po svojim dalekosežnim učincima na budućnost Hrvatske ravan je njezinu međunarodnom priznanju, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks na današnjoj, svečanoj sjednici u povodu Dana neovisnosti, 8. listopada.

Odluka Vijeća ministara EU o otvaranju pristupnih pregovora između Hrvatske i EU potvrda je političke zrelosti i odgovornosti Hrvatske u ispunjenu političkih i gospodarskih kriterija EU, istaknuo je Šeks.

Tom odlukom, dodao je, potvrđeno je da je Hrvatska od samih početaka stvaranja neovisnosti na pravom, europskom putu, da je to priznanje njezinih vrijednosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora podsjetio je kako je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. na svojoj pričuvnoj lokaciji - u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, donio povijesnu odluku kojom je Republika Hrvatska raskinula državno-pravne sveze s bivšom SFRJ.

"Taj je dan jedan je od najvećih i najznačajnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, tada je započeo povijesni hod Hrvatske i ispunjavanje stoljetnog sna hrvatskog naroda o samostalnoj državi u srcu Europe kojoj oduvijek pripadamo", rekao je Šeks.

Ocijenio je kako odlukom o početku pregovora s EU definitivno počinje novo razdoblje hrvatskog društva. "Odluka je to koja označava ulazak u završnu fazu uključenja Hrvatske u punopravno članstvo EU, ali i konačnu afirmaciju hrvatske države na međunarodnoj sceni", kazao je.

Također je dodao kako "hrvatski put prema članstvu u EU još ni izdaleka nije završen, ali da zaključci Vijeća ministara EU potvrđuju ispravnost u vođenju državne politike, te najavljuju uspješan završetak hrvatskih napora i ostvarenje europske Hrvatske u bliskoj budućnosti".

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je da će Hrvatska nastaviti provoditi unutarnje reforme, ne zbog nekoga drugoga, već zbog svojih građana, te da početak pregovora znači nastavak sveobuhvatnih društvenih, političkih i gospodarskih reformi u cilju stvaranja Hrvatske kao suvremene, prosperitetne i bogate zemlje.

Primarni interes prioritetno je usmjeren na podizanje životnog standarda svih naših građana, kazao je Šeks i dodao: "Hrvatska točno zna kamo ide, točno zna što mora učiniti i što očekuje od članstva u EU, te je spremna i nadalje se potvrđivati kao pouzdan europski partner".

Upozorio je i na važnost informiranja javnosti o svim aspektima i značenju članstva u EU.

"Naš čovjek mora znati što donosi Europa, nitko ne živi od političkih parola, građani trebaju biti do kraja obaviješteni - oni će, uostalom, na kraju odlučiti", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Otvaranje pregovaračkog procesa ocjenjuje povijesnim uspjehom sadašnje Vlade RH, na čelu s premijerom Ivom Sanaderom, uspjehom predsjednika države Stjepana Mesića, te svih saziva Hrvatskog sabora i vlada.

Podsjetio je kako zasluge za to imaju i svi hrvatski domoljubi, dragovoljci Domovinskog rata, prvi hrvatski predsjednik dr. Franji Tuđmani te, kako je kazao, svi hrabri i nesebični ljudi spremni na žrtvu u presudnim trenucima za opstojnost i obranu Domovine.

S tim u vezi naglasio je da hrvatske države ne bi bilo da nije bilo legitimnog, obrambenog Domovinskog rata, čije će vrijednosti Hrvatska nadalje čuvati i vrednovati.

Svečanosti u Hrvatskom saboru nazočni su bili najviši predstavnici hrvatskoga političkog, gospodarskog, pravosudnog, vjerskog i kulturnog života te predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Svečanost u povodu Dana neovisnosti počela je hrvatskom himnom Lijepa naša, a završena je Odom radosti, himnom EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙