FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela nova sezona Koncertne dvorane Lisinski

ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskogpočela je novu sezonu u subotu na večer nastupom Londonskefilharmonije pod ravnanjem Vladimira Jurowskog, a kao solist naklaviru nastupio je Benedetto Lupo.
ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog počela je novu sezonu u subotu na večer nastupom Londonske filharmonije pod ravnanjem Vladimira Jurowskog, a kao solist na klaviru nastupio je Benedetto Lupo.

Vodeći svjetski orkestar u prepunoj dvorani Lisinski izveo je Messiaenovo Uzašašće - Četiri simfonijske meditacije za orkestar, Ravelov Koncer za glasovir i orkestar u G-duru i Petu simfoniju Sergeja Prokofjeva.

Londonsku filharmoniju utemeljio je Sir Thomas Beecham 1932. kao odgovor na istovrsne orkestre u Beču i Berlinu. Od osnutka do danas orkestar je ostvario iznimno visoku kvalitetu muziciranja pod vodstvom uglednih šefova dirigenata, a od 2000. djeluje pod vodstvom Kurta Masura.

Dirigent Vladimir Jurowski počeo je studirati glazbu u rodnoj Moskvi, a potom se usavršava u Njemačkoj. Pozornost međunarodne javnosti privukao je 1995. nastupom na Festivalu u Wexfordu gdje je dirigirao izvedbom opere "Svibanjska noć" Nikolaja Rimskog Korsakova.

Jurowski se posljednjih godina dokazao i kao iznimno uspješan dirigent simfonijske glazbe nastupajući diljem svijeta s ponajboljim svjetskim orkestrima - filharmonijama iz Berlina, Osla i Los Angelesa, Pariškim nacionalnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom iz Moskve i mnogim drugima.

Gost koncerta, talijanski pijanist Benedetto Lupo, već prije 20-ak godina osvojio je niz prestižnih pijanističkih nagrada. Velike uspjehe postigao je u europskim glazbenim središtima, a potom i u Americi. Posljednje dvije sezone vrlo uspješno surađuje sa Simfonijskim orkestrom iz Montreala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙