FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte tvrdi da nije promijenila mišljenje o Hrvatskoj

LONDON,6. listopada(Hina/AFP/Reuters) - Glavna tužiteljica Haškog sudaCarla del Ponte u četvrtak je opovrgla ocjene da je u ponedjeljakpromijenila mišljenje o suradnji Hrvatske s ICTY-em.
LONDON,6. listopada(Hina/AFP/Reuters) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u četvrtak je opovrgla ocjene da je u ponedjeljak promijenila mišljenje o suradnji Hrvatske s ICTY-em.

"Ja nisam promijenila mišljenje", izjavila je Del Ponte u Londonu nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, čije zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom.

Prošloga petka, tijekom posjeta Zagrebu, Del Ponte je izjavila da je "razočarana" jer general Ante Gotovina još nije u Haagu, no u ponedjeljak je u Luxembourgu očito promijenila mišljenje i pred ministrima EU potvrdila kako Hrvatska "u potpunosti surađuje s ICTY-em", navodi u izviješću AFP.

"To je nesporazum...jer rekla sam da želim izvijestiti kako Gotovina nije u Haagu, no priznajem sve ono što Hrvatska čini", kazala je Del Ponte.

Ministar Straw sa svoje je strane demantirao da je bilo trgovanja s Austrijom oko Hrvatske kako bi se riješila kriza oko otvaranja pregovora s Turskom.

"To nije istina. Da ste me pitali jesam li uvjeren u datum 3. listopada, odgovorio bih vam jednostavano da", kazao je

Del Ponte je također kazala kako nema informacija o mjestu skrivanja bivšeg čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je prije 10 godina optužen za genocid u Srebrenici.

No, izrazila je nadu da će se Karadžić, ratni predsjednik Republike Srpske 1992-95, i glavni zapovjednik vojske RS Ratko Mladić, naći u pritvoru ICTY-a do kraja ove godine, te dodala kako se nada da će i general Ante Gotovina biti uhićen do kraja 2005.

"Znam da Beograd traga za Mladićem i nadam se da će za nekoliko mjeseci, recimo do kraja godine, on biti uhićen", dodala je.

"Oko Karadžića više dvojim jer nemam informacija o njemu, no nadam se da će, kada Mladić bude prebačen, i njegovo izručenje ubrzo uslijediti", rekla je tužiteljica.

"Nadamo se da ćemo vrlo skoro imati svu trojicu u Haagu...ja trebam Karadžića i Mladića do kraja godine", istaknula je.

Najavila je da će od Vijeća sigurnosti UN tražiti produljenje svog mandata ako svih sedam preostalih haških bjegunaca ne bude uhićeno do 12. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙