FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Hrvatska će nastaviti raditi na rješavanju slučaja Gotovina

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanaderrekao je u ponedjeljak u Luxembourgu da će Zagreb i nakon pozitivneocjene glavne haške tužiteljice Carle del Ponte nastaviti raditi narješavanju slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak u Luxembourgu da će Zagreb i nakon pozitivne ocjene glavne haške tužiteljice Carle del Ponte nastaviti raditi na rješavanju slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Unatoč pozitivnoj ocjeni, to ostaje naša ne samo međunarodna, nego i domaća obveza, jer je tu riječ o vladavini prava", rekao je Sanader na konferenciji za novinare koju je održao s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte nakon sastanka Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Del Ponte je rekla predstavnicima zemalja članica Radne skupine da Hrvatska sada u potpunosti surađuje s Haškim sudom. EU je kao uvjet za početak pristupnih pregovora postavio punu suradnju s Haškim sudom.

"Nastavit ćemo raditi sve dok Gotovina ne bude u Haagu", rekao je hrvatski premijer.

Sanader nije želio ulaziti u špekulacije kakvu će odluku donijeti Vijeće ministara. "Sada je na ministrima da donesu odluku o početku pregovora, nadam se da će to biti odgovarajuća odluka, a kada i kako će početi pregovori ostaje na ministrima" EU-a.

Carla del Ponte je izrazila zadovoljstvo što je mogla dati ocjenu o punoj suradnji. "Danas sam posebno zadovoljna i voljela bih da mogu reći da Srbija i Crna Gora surađuju s ICTY-em kao i Hrvatska, ali od toga smo još jako daleko", rekla je Carla del Ponte.

Ona se također vrlo pozitivno izjasnila o suradnji s hrvatskim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Zamoljena da komentira zašto je sada promijenila ocjenu nakon što je početkom prošlog mjeseca na konferenciji u Bernu dosta nepovoljno govorila o hrvatskoj suradnji, Del Ponte je rekla da u Bernu nije izrekla "jako oštre riječi".

Osvrnuvši se na svoj posjet prošli tjedan Zagrebu, rekla je da je sa svojom ocjenom prvo htjela upoznati EU, a što se tiče ocjene da je vrlo razočarana što Gotovina nije u Haagu, dodala je: "Naravno da sam rekla da sam razočarana, i danas sam razočarana".

Del Ponte je također rekla da na nju "apsolutno nitko nije vršio pritisak" da promijeni svoju ocjenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙