FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić čestitao premijeru Sanaderu i predsjedniku Mesiću

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupskekonferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio jedanas čestitke predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i predsjednikuRepublike Stjepanu Mesiću u povodu početka pristupnih pregovoraRepublike Hrvatske s Europskom unijom.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas čestitke predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću u povodu početka pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

U čestitki premijeru Sanaderu kardinal Bozanić ističe da je s radošću primio vijest o otvaranju pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

"Iskreno čestitajući Vama osobno, čestitam cijeloj hrvatskoj Vladi, kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ovoga cilja. Sveukupna naša povijest svjedoči da vjerski, kulturno i gospodarski pripadamo europskoj zajednici naroda. Stoga su opravdane težnje da i u Europskoj uniji koja je u nastajanju Republika Hrvatska nađe svoje mjesto", stoji u čestitci.

Nadbiskup Bozanić izražava uvjerenost da će, kako je to istaknuo pokojni papa Ivan Pavao II. za pohoda Hrvatskoj 2003., bogata baština Hrvatske sigurno pridonijeti učvršćenju Unije, bilo kao upravne i teritorijalne cjeline, bilo pak kao kulturne i duhovne stvarnosti.

"Kao vjernici molimo Gospodina da udijeli mudrosti i razboritosti onima koji će obnašati odgovornu službu vođenja pregovora kako bi znali prepoznati bogatstvo i posebnosti našega naroda i Domovine te ih, kao vrijednu baštinu, zaštitili u našem zajedničkom europskom domu", navodi se u čestitci.

Bozanić poručuje "neka i ovo povijesno postignuće bude na dobro i boljitak svih građana naše lijepe Domovine".

"Naš hod prema zajednici europskih naroda neka prati zagovor Blažene Djevice Marije, naše najvjernije Majke i odvjetnice Hrvatske, svetoga Josipa, zaštitnika naše Domovine, blaženoga Alojzija Stepinca, najsvjetlijeg lika Crkve Božje u hrvatskom narodu, kao i svetoga Franje Asiškoga na čiji su blagdan pregovori započeli", stoji u Bozanićevoj poruci Sanaderu.

U čestitki predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću kardinal Bozanić naglašava kako ga je vijest da su danas otvoreni pristupni razgovori za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije ispunila radošću i novim nadama.

"Tom prigodom Vama osobno, kao i svim građanima Republike Hrvatske upućujem čestitke želeći što učinkovitije i plodonosnije pregovore", kaže se u čestitci.

Nadbiskup Bozanić ističe da "Republika Hrvatska zemljopisno i civilizacijski pripada europskom kontinentu, te kao takva ima svoje mjesto i u zajednici Europske unije".

"Vjerujemo da će mudrim i razboritim vođenjem pregovora Hrvatska sačuvati i zaštititi svoje vrijedne posebnosti te tako svojom stoljećima njegovanom baštinom obogatiti našu zajedničku europsku kuću", navodi se.

"Kao vjernici molimo i želimo da procesi koji su danas započeli donesu obilje mira i blagostanja svim stanovnicima naše zemlje", stoji u pismu kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkoga i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙