FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Puljić u Križevcima: U narodu treba probuditi svijest o pravim vrijednostima

KRIŽEVCI, 7. rujna 2005. (Hina) - U Križevcima je danas obilježenadeseta obljetnica proglašenja svetim košičkog mučenika MarkaKriževčanina svečanom misom na otvorenom ispred crkve na Gornjem graduu Križevcima koja nosi njegovo ime.
KRIŽEVCI, 7. rujna 2005. (Hina) - U Križevcima je danas obilježena deseta obljetnica proglašenja svetim košičkog mučenika Marka Križevčanina svečanom misom na otvorenom ispred crkve na Gornjem gradu u Križevcima koja nosi njegovo ime.

Koncelebriranu misu predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pred oko 3000 vjernika, među kojima je bilo oko 400 članova udruga invalida iz sjeverozapadne Hrvatske, hodočasnika, hrvatskih veterana, članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnika državnih, županijskih i gradskih vlasti.

Blagdan svetoga Marka Križevčanina - koji je podnio mučeništvo od kalvinista te je ubijen na današnji dan 1616. u slovačkim Košicama jer se nije htio odreći katoličanstva - čestitali su i križevački župnik Ivan Žufika, te pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

On je kardinalu Vinku Puljiću ujedno izrazio dobrodošlicu u ime zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića.

U propovijedi je kardinal Puljić podsjetio na vrijednosti obiteljskoga doma, na nacionalno i kulturno naslijeđe koje treba znati cijeniti i njegovati, unatoč iskušenjima suvremenoga društva.

"Za prave vrijednosti treba se žrtvovati i umirati, kao što je to učinio Marko Križevčanin i svi oni koji su u Domovinskom ratu svojom krvlju natopili hrvatsku grudu, a koje se na žalost u posljednje vrijeme sve češće obezvrjeđuje i time potiče na suicid", naglasio je kardinal Puljić.

Osvrnuo se i na sve rašireniju pojavu kriminala i korupcije koja počinje od sitnih svakodnevnih primjera u javnom životu te je istaknuo da u narodu treba probuditi samopouzdanje, hrabrost i vjeru u vlastite snage, u svetinje, jer je, kazao je, "previše kuknjave i iskrivljenih vrijednosti".

U vezi s tim kardinal Puljić je naglasio kako javna glasila svakodnevno propagiraju strasti, što nije dobro. Također je poručio mladima da "budu ljudi, stjegonoše i bakljonoše svome narodu", ponovivši poruku pape Benedikta XVI. da se ne prepuste vladavini strasti, da se ne daju zarobiti ni od opojnih sredstava, ni od utrke za uživanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙