FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci pozivaju na bolju koordinaciju u razvoju cjepiva protiv AIDS-a

testova i povećali izgledi za uspjeh, rekao je u utorakvisoki dužnosnik Međunarodne inicijative za razvoj cjepiva protivAIDS-a (IAVI).
MUMBAI (Bombay), 14. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Napori na razvoju cjepiva protiv AIDS-a trebaju bolju koordinaciju kako bi se izbjeglo dupliranje testova i povećali izgledi za uspjeh, rekao je u utorak visoki dužnosnik Međunarodne inicijative za razvoj cjepiva protiv AIDS-a (IAVI).

Robert Hetch, potpredsjednik IAVI-ja, upozorio je na sastanku Globalnog foruma za zdravstvena istraživanja u Mumbaiju da u razvoju cjepiva protiv AIDS-a postoji opasnost od nepotrebnog testiranja sličnih cjepiva.

Neprofitni IAVI, kojega podupiru Svjetska banka (WB), Europska unija i Zaklada Billa Gatesa, pozvao je stoga znanstvenike na jači konsenzus glede prioriteta i bolji sustav financiranja kako bi se "izbjeglo takvo dupliranje i gubitak sredstava".

Boljom koordinacijom vrijeme za razvoj cjepiva moglo bi se skratiti možda i za 50 posto, smatra on.

Gotovo 40 milijuna ljudi u svijetu zaraženo je virusom HIV-a, a svake godine zarazi ih se još pet milijuna, a tri milijuna umre.

Više od 30 kandidata za cjepivo trenutačno je u fazi kliničkih ispitivanja, no znanstvenici ne vjeruju da bi ijedno moglo doista biti učinkovito u borbi protiv HIV-a jer virus često mutira.

Na ispitivanja se godišnje troši 680 milijuna američkih dolara, a još stotine milijuna nedostaju, rekao je Hetch.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙