FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 6. listopada

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za četvrtak, 6. listopada:
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za četvrtak, 6. listopada:

ZAGREB - Misija OESS-a u Hrvatskoj obilježava 30. godišnjicu potpisivanja Helsinškog završnog dokumenta Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji (KESS). Tom će prigodom glavni ured Misije u Zagrebu prvi put posjetiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji će, kao i voditelj misije Jorge Fuentes te drugi diplomatski predstavnici, održati prigodni govor. Helsinški završni dokument

obilježio je početak procesa tijekom kojeg je KESS, diplomatska Konferencija koja je pomogla u uklanjanju prepreka nepovjerenja između Istoka i Zapada tijekom razdoblja od dvadeset godina koje je uslijedilo, izrasla u međunarodnu organizaciju - OESS. (Florijana Andrašeca 14, u 12 sati)

ZAGREB - Šef delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert održat će "briefing" za novinare na kojem će govoriti o odnosima Europske unije i Hrvatske nakon otvaranja pristupnih pregovora. (Masarykova 1, u 14 sati)

BRUXELLES - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sastaje se s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom. Prema najavama, razgovarat će se o pripremama RH za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu kao i o sudjelovanju naših vojnih snaga u mirovnim operacijama u svijetu.

BEOGRAD - Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije u četvrtak će razgovarati sa svjedocima iz Srbije koji su pozvani da svjedoče u obnovljenom procesu "Lora" pred Županijskim sudom u Splitu o njihovoj zaštiti u Hrvatskoj.

Osim prestavnika Tužiteljstva, sa svjedocima će razgovarati predstavnici srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa, kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, te predstavnici Misije OESS-a u SCG i nevladinih organizacija - Fonda za humanitarno pravo i "Veritasa" iz Beograda i Dalmatinskog komiteta za ljudska prava iz Split

SARAJEVO - Sudsko vijeće Državnog suda BiH trebalo bi izreći presudu bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću u sudskom postupku koji se vodi protiv njega zbog Hercegovačke banke. Optužnica Jelavića tereti da je zloupotrebljavao račune Hercegovačke banke, odnosno da je preko njih sudjelovao u zlouporabi novca koje je Hrvatska slala u BiH kao pomoć Hrvatima.

Tužitelj John McNair u završnoj riječi nije se izjašnjavao o eventualnoj visini kazbne za Jelavića, ali je objavio kako je odustao od nekoliko točaka optužnice ne objašnjavajući razloge zašto je tako postupio.

Jelavića je federalna policija uz pomoć pripadnika Stabilizacijskih snaga uhitila u njegovoj kući u Mostaru u siječnju 2004. U pritvoru u Sarajevu je boravio do ovog proljeća, kada je Sudsko vijeće donijelo odluku da ga se pusti iz pritvora te mu se omogući obrana sa slobode.

BERLIN - Vodstva demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) sastaju se navečer na odlučujućem sastanku na kojem se očekuje odluka o budućem kancelaru i eventualnom početku koalicijskih pregovora.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush govori o borbi protiv terorizma.

STOCKHOLM - Objavljivanje imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

DEŽURNI U VPR-u:

_________________

Noć: Renata Tomašević

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Večer: Srđan Baković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdeskŽhina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙