FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vilallonga: OESS nije zadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku

SISAK, 14. rujna 2005. (Hina) - Voditelj Misije OESS-u u HrvatskojJorge Fuentes Monzonis Vilallonga izjavio je danas da "OESS ne možebiti do kraja zadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku, jer je to i desetgodina nakon rata problem".
SISAK, 14. rujna 2005. (Hina) - Voditelj Misije OESS-u u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis Vilallonga izjavio je danas da "OESS ne može biti do kraja zadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku, jer je to i deset godina nakon rata problem".

"Povratak Srba nije spektakularan i ne teče jako dobro, posebno ne u Sisačko-moslavačkoj županiji", izjavio je veleposlanik OESS-a.

Po podatcima OESS-a, koje je na konferenciji za novinstvo iznio veleposlanik Vilallonga, u Hrvatsku se do sada vratilo oko 125 tisuća Srba, ali se od njih oko 40 posto ponovno vratilo u izbjeglištvo. "Oko 250 tisuća Srba nije se vratilo u Hrvatsku i oni se boje i oklijevaju se vratiti", ocijenio je Vilallonga.

Kazao je da je "OESS poticao i potiče hrvatsku Vladu da se ubrza povratak Srba koji su napustili svoje domove da se vrate u Hrvatsku, da nađu posao i integriraju se".

"Svi zajedno se borimo i nastojimo ići u pravom smjeru", rekao je veleposlanik, napomenuvši da je "Vlada tri mjeseca prije ljeta donijela program kojim će se riješiti pitanje povratka i reintegracije, koji će biti dovršen do 2006.".

"Možda je za takvo stanje povratka kriv OESS jer možda nismo jasno prenijeli poruku srpskim izbjeglicama", rekao je Vilallonga, podsjetivši da je OESS nedavno organizirao skup o povratku nakon kojega im se javilo oko 30 tisuća ljudi koji su rekli da bi se vratili u Hrvatsku.

"Odgovornost je i na samim srpskim izbjeglicama, koji nisu dovoljno obaviješteni o povratku i koji se trebaju više obraćati uredima OESS-a i biti aktivniji u vezi s povratkom u Hrvatsku", naveo je Vilallonga.

Odgovornom za povratak, po riječima veleposlanika Vilallonge, OESS smatra i Vladu, jer ima ovlast i sva sredtva za rješavanje pitanja povratka u svojim rukama. Ipak, rekao je, "OESS s Vladom savršeno, besprijekorno, surađuje, a Vlada čini sve što je u njezinoj moći da se riješi to pitanje".

Izrazio je nadu da će do kraja godine preostale kuće povratnika biti obnovljene i da će se njihovi vlasnici vratiti u svoje domove.

Osvrnuvši se na stanje ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj, veleposlanik Vilallonga je izjavio da "možemo biti sigurni da će Hrvatska u vrlo bliskoj budućnosti postati članicom Europske unije" i da će "pitanje povratka biti riješeno kad Hrvatska bude članica EU-a".

"Provedba našeg mandata u Hrvatskoj teče vrlo dobro i uz takav tempo, potkraj sljedeće godine mogli bismo učiniti velik napredak i završiti misiju 2007.", najavio je veleposlanik.

Napomenuo je da OESS ne će u Hrvatskoj ostati ni dana duže nego je potrebno, dodavši kako se nada da će on biti zadnji OESS-ov veleposlanik u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙