FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EFJ: Novinari se "dobrovoljno" odriču autorskih prava

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Zaštita novinarskih autorskih pravauvjet je njihove gospodarsko-socijalne neovisnosti te kvalitetnogprofesionalnog i etički odgovornog novinarstva i novinstva - to jejedan od zaključaka skupina stručnjaka Europske novinarske federacije(EFJ) za autorska prava (AREG), usvojen na međunarodnom novinarskomskupu "Autorska prava u demokraciji", održanom u Lisabonu krajemrujna.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Zaštita novinarskih autorskih prava uvjet je njihove gospodarsko-socijalne neovisnosti te kvalitetnog profesionalnog i etički odgovornog novinarstva i novinstva - to je jedan od zaključaka skupina stručnjaka Europske novinarske federacije (EFJ) za autorska prava (AREG), usvojen na međunarodnom novinarskom skupu "Autorska prava u demokraciji", održanom u Lisabonu krajem rujna.

Zaključci su objavljni početkom listopada.

Globalna medijska industrija već je u velikoj mjeri postala vlasnikom tvarnih i moralnih autorskih prava novinara i inih medijskih autora i izvođača, rekao je predsjednik EFJ Arne Koenig, uz napomenu da i europski medijski vlasnici, osobito u tzv. "novim demokracijama", žele uspostaviti američki sustav "najamnog novinarskog rada".

Glavni tajnik EFJ Aidan White je upozorio da je prisilno prenošenje autorskih prava pri zapošljavanju ili honorarnoj suradnji u suprotnosti s Deklaracijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iz listopada 2004. godine. Po njemu je primjerena zaštita autorskih prava zapravo zaštita ljudskih prava. Kolektivi ugovori su snažan instrument zaštite tih prava, zaključio je White.

Predsjednica AREG-a Anne Louise Schelin smatra da su vlasnici u pregovorima sa stalno zaposlenim novinarima, a onda osobito "slobodnjacima" i honorarnim suradnicima, jača strana, pa se oni prvi "dobrovoljno" odriču svojih autorskih prava, u zamjenu za posao. Stoga, rekla je, i zakonima treba zaštititi autore čije uradke vlasnici višekratno koriste i reproduciraju bez dodatne naknade. To se, po njoj, osobito odnosi na korištenje novinskih arhiva i datoteka na kojima zarađuju vlasnici, ali ne i autori. Zahtjeva da se zakonom zabrani prenošenje moralnog autorskog prava i onda kad je autor suglasan s time.

IFJ je usvojio smjernice: novinarski se rad mora se zaštiti autorskim pravom, slobodnjaci i honorarci moraju biti priznati kao autori, svim novinarima moraju pripasti ekonomska prava koja proizlaze iz prava na autorstvo, mora se zabraniti svako prisilno prenošenje prava s autora na vlasnike...

Na ovim će zadaćama IFJ raditi zajedno s nacionalnim udrugama i Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo. Hrvatska svoje zakonodavstvo, kad je riječ o novinarskim autorskim pravima, mora uskladiti s europskim zakonodavstvom do 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙