FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Katrina razotkrio problem siromaštva u Sjedinjenim Državama

WASHINGTON,6. listopada 2004.(Hina) - Uragan Katrina imao je jednuneočekivanu posljedicu: pokrenuo je raspravu o kroničnom irasprostranjenom siromaštvu u Sjedinjenim Državama, a nedavnoobjavljeni najnoviji podaci američkog Ureda za statistiku za 2004.pokazali su da 37 milijuna Amerikanaca živi ispod granice siromaštva.
WASHINGTON,6. listopada 2004.(Hina) - Uragan Katrina imao je jednu neočekivanu posljedicu: pokrenuo je raspravu o kroničnom i rasprostranjenom siromaštvu u Sjedinjenim Državama, a nedavno objavljeni najnoviji podaci američkog Ureda za statistiku za 2004. pokazali su da 37 milijuna Amerikanaca živi ispod granice siromaštva.

Televizijske snimke siromašnih crnaca u New Orleansu bez hrane, vode, skloništa i sredstava za bijeg od oluje pokazao je Amerikancima i svijetu duboko ukorijenjeno siromaštvo o kojemu se u Americi rijetko govori.

Premda američko gospodarstvo snažno jača, broj siromašnih se od 2001. neprestano povećava, a samo u prošloj godini porastao je za 1,1 milijun, pokazalo je izvješće čije se objavljivanje podudarilo s uraganom Katrina.

Slike patnji siromašnih žrtava Katrine, uobičajene za zemlje trećeg svijeta, dale su ljudsko lice očajnoj situaciji u kojoj žive milijuni ljudi u najbogatijoj državi svijeta.

Podaci pokazuju da je 36 milijuna Amerikanaca gladno ili da im prijeti opasnost od gladi, a 45,8 milijuna nema zdravstveno osiguranje.

Postotak siromašnih u Americi prošle godine bio je 12,7 i malo se promijenio od kraja šezdesetih, što pokazuje da je siromaštvo kroničan problem Sjedinjenih Država.

Više od 13 milijuna djece živi u obiteljima koje su službeno svrstane među siromašne, a sa stopom od 17,8 posto SAD ima najveći postotak siromašne djece u razvijenom svijetu.

Prema standardima Ureda za statistiku u 2004., siromašnom se smatrala tročlana obitelj s prihodima manjim od 15.219 dolara na godinu.

Siromaštvo u Americi ima izrazito rasnu dimenziju. U siromaštvu živi gotovo 25 posto crnaca, što je gotovo dva puta više od postotka za sve rase ukupno. Čak 33,6 posto crne djece je siromašno, a slijede Hispanoamerikanci s 28,9 posto.

Marljiv rad u Americi nije dovoljan da bi se obitelj uzdigla iz siromaštva. Čak i kad roditelj s jednim djetetom radi puno radno vrijeme uz minimalnu plaću od 6,35 dolara na sat, to nije dovoljno da bi se obitelj održala iznad crte siromaštva.

Kritičari upozoravaju da administracija predsjednika Georgea W. Busha ne čini ništa da bi suzbila siromaštvo. Zapravo, tumače oni, čini suprotno, smanjujući poreze bogatima i režući proračunske programe koji pomažu siromašnima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙