FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antibiotici mogu ostaviti traga na dječjim zubima - studija

CHICAGO, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Antibiotik amoxicillin,uobičajen u liječenju upale uha, može ostaviti tragove na djetetovimtrajnim zubima, pokazala je studija.
CHICAGO, 6. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Antibiotik amoxicillin, uobičajen u liječenju upale uha, može ostaviti tragove na djetetovim trajnim zubima, pokazala je studija.

Dentalna fluoroza rezultat je izloženosti prevelikoj količini fluora u vrijeme formiranja zubne cakline. Na zubima se zbog toga mogu pojaviti gotovo neprimjetne bijele točkice ili čak smeđe mrlje, a mogući su i problemi kasnije u životu.

Dentalna fluoroza primijećena je kod 24 posto ispitanika, a uporaba antibiotika u dobi od tri do šest mjeseci udvostručuje rizik.

"Što se duže uzima amoxicillin, to je više prvih trajnih zuba zahvaćeno fluorozom", napisao je autor studije Liang Hong u časopisu Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

U studiju je bilo uključeno 579 djece koja su praćena od rođenja do dobi od dvije i pol godine, a 91 posto njih uzimalo je amoxicillin najmanje jednom, što pokazuje koliko je taj lijek popularan i koliko može utjecati na zdravlje zuba.

"Otkriće pokazuje da liječenje amoxicillinom u djetinjstvu može utjecati na razvoj zuba", kaže se u studiji. "Premda rezultati samo jedne studije ne znače i preporuku da se djeci prestane davati taj lijek, oni ipak pokazuju koliko je nužan oprez u uporabi antibiotika, posebno u djetinjstvu."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙