FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: izložba Hundertwasserovih grafika u Mona Lisi

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Devedesetak grafika austrijskogumjetnika svjetskog ugleda Friedensreicha Hundertwassera bit ćepredstavljeno u zagrebačkoj galeriji Mona Lisa od 5. listopada do 5.studenoga, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Devedesetak grafika austrijskog umjetnika svjetskog ugleda Friedensreicha Hundertwassera bit će predstavljeno u zagrebačkoj galeriji Mona Lisa od 5. listopada do 5. studenoga, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Hundertwasser (1928.-1999. ) je jedan od najvećih austrijskih likovnih umjetnika 20. stoljeća. Bio je slikar, grafičar, arhitekt i mirovni aktivist.

Zbirka grafika koja se izlaže u Zagrebu pripada zakladi austrijskog kolekcionara Petera Infelda, a prije Zagreba izložba je bila postavljena u Infeldovoj galeriji u Dobrinju, na otoku Krku.

Izložba pokazuje izbor iz 122 tiskane grafike koje je Infeld sakupljao 60-ih godina, uključujući i Hundertwasserove najvažnije radove kao i desetodijelnu mapu "Kišni dan".

Zbirka Infeld sadrži više od četiri petine svih tiskanih grafika koje je Hundertwasser stvorio.

Posebnost izložbe su listovi iz Rotaprint-mape, litografije koje je 1951. crtao na folijama aluminija i cinka.

"Hundertweasserova tiskana grafika ima u mojoj zbirci posebnu vrijednost i u njoj je najveći dio njegova grafičkog opusa", zapisao je Infeld u katalogu, napominjući da njegova zbirka sadrži rane, srednje i kasne autorove radove.

Friedensreich Hundertwasser bio je čovjek koji je svojim idejama privukao pažnju cijeloga svijeta, bio je blistava osobnost i u svojoj je grani umjetnosti nanovo izumio odnos boja, zapisao je Gerhard Kisser, autor predgovora u katalogu izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙