FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pomaže u stvaranju palestinske države

BRUXELLES, 5. listopada 2005. (Hina/dpa) - Europska je komisija usrijedu obećala pojačati podršku koju pruža Palestincima u stvaranjuodržive samostalne države, među ostalim kani im pružiti i dodatnupomoć u jačanju političkoga utjecaja Palestinske samouprave.
BRUXELLES, 5. listopada 2005. (Hina/dpa) - Europska je komisija u srijedu obećala pojačati podršku koju pruža Palestincima u stvaranju održive samostalne države, među ostalim kani im pružiti i dodatnu pomoć u jačanju političkoga utjecaja Palestinske samouprave.

Prema izjavi visokih dužnosnika EK-a, idućih će godina Palestincima biti na raspolaganju između 200 i 300 milijuna eura, pod uvjetom da se ostvari napredak u bliskoistočnim mirovnim pregovorima, a i ostali donatori daju svoj dio novca.

U dokumentu na 15 stranica Europska komisija predviđa buduću suradnju EU-a i Palestinaca i kaže da Unija želi pomoći u izgradnji palestinske države koja bi bila gospodarski izvediva moderna demokracija.

"Izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale važan je korak koji nudi dobre izglede za održiv višegodišnji mir u toj regiji", kaže se u Komisijinu dokumentu.

Ali nužno je zadržati trenutačne dobre izglede za mir i potruditi se da Palestinci i Izraelci vide "stvarnu korist" od povlačenja, među ostalim i u poboljšanju sigurnosne situacije za Izrael i boljih gospodarskih i socijalnih uvjeta za stanovnike Gaze i Zapadne obale, kaže se u dokumentu Europske komisije i naglašava kako je također nužno ostvariti napredak u oživotvorenju palestinske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙