FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski sud presuđuje za terorističke napade 11. rujna

MADRID, 26. rujna 2005. ((Hina/Reuters) - Španjolski Visoki sud uponedjeljak će presuditi jesu li trojica navodnih pripadnika al Qaidepomagala plan otmice zrakoplova koji su se 11. rujna 2001. srušili naameričke gradove, a ta će presuda biti i prva u Europi vezana zaterorističke napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon.
MADRID, 26. rujna 2005. ((Hina/Reuters) - Španjolski Visoki sud u ponedjeljak će presuditi jesu li trojica navodnih pripadnika al Qaide pomagala plan otmice zrakoplova koji su se 11. rujna 2001. srušili na američke gradove, a ta će presuda biti i prva u Europi vezana za terorističke napade na Svjetski trgovački centar i Pentagon.

Imad Eddin Barakar Yarkas, Driss Chebli i Ghasoub al Abrash Ghalyoun mogli bi biti osuđeni svaki na više od 74 tisuće godina zatvora proglasi li ih sud krivima za smrt 2.973 osobe, koliko je poginulo u terorističkim napadima 11. rujna, iako bi odležali oko 30 godina.

Spomenuti trojac je među 24 optužena za pripadnost al Qaidi u najvećem europskom suđenju islamističkim militantima. Svi su se izjasnili nevinima.

Tročlano sudsko vijeće saslušalo je više od sto svjedoka tijekom dva i pol mjeseca suđenja, koje je završilo početkom srpnja.

Presuda će biti pročitana u visoko sigurnosno zaštićenoj dvorani u Madridu, s početkom u 11,30 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Središnja osoba na suđenju je Yarkas, poznat i kao Abu Dahdah, kojega se optužuje kao vođu španjolske ćelije al Qaide.

On i Chebli optuženi su da su u srpnju 2001. pomogli organizirati sastanak u Špajolskoj na kojemu su, smatra tužiteljstvo, isplanirani napadi 11. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙