FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: COREPER o Turskoj, Austrija želi da se razgovora i o Hrvatskoj

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Veleposlanici Europske unije u srijedubi trebali pokušati usuglasiti tekst protuizjave o Turskoj, abritanski list Guardian najavljuje da bi na tom sastanku Austrijamogla istaknuti svoje stajalište da je pogrešno otvarati pregovore sAnkarom, a istodobno blokirati Hrvatsku.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Veleposlanici Europske unije u srijedu bi trebali pokušati usuglasiti tekst protuizjave o Turskoj, a britanski list Guardian najavljuje da bi na tom sastanku Austrija mogla istaknuti svoje stajalište da je pogrešno otvarati pregovore s Ankarom, a istodobno blokirati Hrvatsku.

Turska je 29. srpnja potpisala protokol o proširenju svoje carinske unije s EU-u na deset novih zemalja članica, čime je ispunila zadnji uvjet za otvaranje pregovora 3. listopada. Međutim, uz taj potpis Turska je dodala zasebnu deklaraciju u kojoj izričito navodi da to ne predstavlja priznanje Cipra, jednu od 10 novih članica.

Članice EU-a trebaju dogovoriti tekst protuizjave na tursku deklaraciju, kako bi se izbjeglo da neke od zemalja članica ne glasuju za pregovarački okvir s Turskom, što bi onemogućilo početak pregovora 3. listopada.

Austrija bi mogla na sastanku stalnih predstavnika (COREPER) izboriti da se 26. rujna sazove izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova, nekoliko dana prije prije nego što bi trebali početi pregovori s Turskom, piše Guardian, i dodaje da je "interesantan timing austrijske intervencije", jer bi se prije toga datuma trebao održati sastanak radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom.

Zeleno svjetlo Hrvatskoj moglo bi omogućiti simbolični zajednički početak pregovora EU s Turskom i Hrvatskom, piše Guardian.

"Ako počnete pregovore s Turskom a ne s Hrvatskom, to će biti vrlo teško. Hrvatska se poboljšala. Veliko pitanje, na koji još ne znamo odgovor, jest je li to dovoljno", rekao je za Guardian jedan europski diplomat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙