FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika vjerojatnost da pregovori s Hrvatskom počnu uskoro - izvor iz EU-a

BRUXELLES,1. listopada(Hina) - Postoji vrlo velika vjerojatnost daHrvatska započne pregovore s EU-om o punopravnom članstvu početkomsljedećeg tjedna ili nešto kasnije, tvrdi u subotu dobro obaviješteniizvor iz Vijeća EU-a.
BRUXELLES,1. listopada(Hina) - Postoji vrlo velika vjerojatnost da Hrvatska započne pregovore s EU-om o punopravnom članstvu početkom sljedećeg tjedna ili nešto kasnije, tvrdi u subotu dobro obaviješteni izvor iz Vijeća EU-a.

"Postoji 90-postotna vjerojatnost da će pregovori s Turskom početi u ponedjeljak kao što je i planirano, a Hrvatska bi također mogla dobiti zeleno svjetlo i početi pregovore u ponedjeljak ili u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je izvor.

Isti izvor navodi da se u slučaju donošenja pozitivne ocjene za Hrvatsku razmatra i mogućnost donošenja zasebne deklaracije u kojoj bi se istaknulo da Hrvatska mora održavati punu suradnju s Haškim sudom.

Prije redovite sjednice Vijeća ministara EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu održat će se sastanak Radne skupine EU-a za Hrvatsku na kojem će sudjelovati glavna haška tužiteljica Carla del Ponte i hrvatski premijer Ivo Sanader. Nakon toga bi ministri svih zemalja članica EU-a na temelju ocjene Radne skupine trebali donijeti odluku o Hrvatskoj.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u petak je za posjeta Zagrebu odbila novinarima reći postoji li puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom, najavivši da će sa svojom ocjenom najprije upoznati ministre EU-a na sastanku u Luxembourgu. Dodala je kako je vrlo razočarana činjenicom da odbjegli general Ante Gotovina još uvijek nije u Haagu.

Ministri vanjskih poslova EU-a prije redovitog sastanka u ponedjeljak, okupit će se već u nedjelju navečer na izvanrednom sastanku kako bi pokušali ukloniti zadnju prepreku za početak pristupnih pregovora s Turskom. Britansko predsjedništvo EU-a u nekoliko zadnjih dana intenzivno nastoji riješiti problem pregovaračkog okvira za Tursku, bez čega pregovori ne mogu početi. Predloženom dokumentu se protivi Austrija, koja traži da se unutra ubaci privilegirano partnerstvo kao mogući ishod pregovora. Prema nekim izvorima, Austrija je u petak još zaoštrila svoje stajalište te traži da se iz teksta pregovaračkog okvira izbaci da je cilj pregovora pristup Turske te želi da se ishod pregovaračkog procesa ostavi posve otvorenim. Uz to Austrija ustrajno ponavlja da s Hrvatskom treba odmah započeti pregovore.

Upravo iz tih razloga, kruže spekulacije da bi Austrija mogla popustiti oko Turske, ako se otvore pregovori i s Hrvatskom. Stoga se ne isključuje mogućnost da odluka o pregovaračkom okviru za Tursku bude donesena tek u ponedjeljak ujutro kada se održave sastanak Radne skupine za Hrvatsku.

Europska unija je pregovarački okvir za Hrvatsku usvojila još u ožujku, kada je donesena odluka o odgodi početka pregovora zbog ocjene o nedovoljnoj suradnji s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙