FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelova nagrada za medicinu Australcima

STOCKHOLM, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Ovogodišnju Nobelovunagradu za medicinu dobili su Australci Barry Marshall i Robin Warren,jer su još 1982. otkrili da želučana bakterija Helicobacter pylori kodpacijenata uzrokuje gastritis i ulkus, stoji u priopćenju članovaOdbora za dodjelu Nobelove nagrade.
STOCKHOLM, 3. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Australci Barry Marshall i Robin Warren, jer su još 1982. otkrili da želučana bakterija Helicobacter pylori kod pacijenata uzrokuje gastritis i ulkus, stoji u priopćenju članova Odbora za dodjelu Nobelove nagrade.

Za to "važno i neočekivano otkriće" dvojica su liječnika nagrađena i s 10 milijuna kruna vrijednom novčanom nagradom.

"Zahvaljujući pionirskom otkriću Marshalla i Warrena ulkusne bolesti nisu više kronične, već bolesti koje se liječe kratkom kurom antibiotika i inhibitorima želučane kiseline", stoji u priopćenju Odbora.

Helicobacter pylori uzrokuje više od 90 posto čireva na dvanaestniku i oko 80 posto čireva na želucu. Oko dvije trećine svjetske populacije zaraženo je H pylorijem, no kod većine simptomi nisu izraženi. Postojanje obiju vrsta čireva do otkrića bakterije dovodilo se u vezu s razvojem karcinoma abdomena, što je drugi najsmrtonosniji oblik raka kod ljudi. Prije otkrića bakterije, uzrocima nastanka većine čireva smatrani su stres i neuredan način života.

Waren je rođen 1937. u Adelaidu, a Marshall 1951. u Kalgoorliu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙