FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat hrvatskih učitelja upozorio na nezadovoljavajući status i potplaćenost učitelja

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Uoči Svjetskog dana učitelja, 5.listopada, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) ukazao je nanezadovoljavajući društveni status i potplaćenost učiteljskog posla,koji je "obzirom na stručnu spremu, najlošije plaćeni poziv u državi".
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Uoči Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) ukazao je na nezadovoljavajući društveni status i potplaćenost učiteljskog posla, koji je "obzirom na stručnu spremu, najlošije plaćeni poziv u državi".

Predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da prosječna plaća nastavnika u osnovnim školama iznosi 4.250 kuna, dok je prosječna plaća u državi 4.300 kuna. Stoga, kazao je, ne čudi i slaba motiviranost mladih za učiteljski poziv.

Predsjednik SHU-a istaknuo je kako u pregovorima s poslodavcem Sindikat traži povećanje plaća za četiri posto za djelatnike s 20 do 30 godina radnoga staža, za osam posto za nastavnike s 30 do 34 godina radnoga staža i 10 posto za djelatnike preko 35 godina radnoga staža. Laktašić procjenjuje da bi oko 110 milijuna kuna riješilo te zahtjeve, uz dodatna sredstva za isplatu smjenskog rada u školama.

Uoči Svjetskog dana učitelja, Laktašić je istaknuo da danas 60 osnovnih škola radi u tri smjene a 600 u dvije, iako je europski standard jedna smjena. Nerealnim drži planove da bi do 2010. sve škole radile u jednoj smjeni, jer je za to potrebno 10 milijardi kuna.

Neke su škole opterećene neplaćenim dugovima za smjenski rad, regres i dr., manjka učitelja stranih jezika, matematike i informatike, a nastava je u nekima svedena na kredu i ploču. Kako je rekao Laktašić, u školama koje i imaju informatičke učionice, škola ne može zaposliti stručne učitelje.

Predsjednik SHU-a drži da Vlada ne pokazuje političke volje da promijeni proračun u korist obrazovanja, dodajući kako resorno ministarstvo nudi "kozmetičke promjene kako bi se vidjelo da postoji briga za obrazovanje".

Svjetski dan učitelja Sindikat obilježava pod motom "Obrazovanjem do boljih učitelja", a proslavit će ga stručnim skupovima, svečanim sjednicama te sportskim i kulturnim programom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙