FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Božanska" Greta Garbo imala bi 100 godina

STOCKHOLM, 18. rujna 2005. (Hina/AP) - "Želim da me ostavite namiru", slavna je rečenica koje se Greta Garbo držala gotovo polastoljeća.
STOCKHOLM, 18. rujna 2005. (Hina/AP) - "Želim da me ostavite na miru", slavna je rečenica koje se Greta Garbo držala gotovo pola stoljeća.

U nedjelju su u povodu stotog rođendana glumice švedskog porijekla, koja je umrla 1990., u Stockholmu priređene retrospektive, izložbe i dokumentarni filmovi.

Obožavana zbog svoje ljepote, inteligencije i glumačkog dara, Greta Garbo se povukla 1941. kada je imala 37 godina nakon neuspjeha "Žene s dva lica" Georgea Cukora, posljednjeg filma u kojem je glumila.

Nikada se više nije vratila na ekran ni dala niti najkraći intervju.

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafsson 18. rujna 1905. u radničkoj obitelji u Stockholmu. Karijeru je počela snimanjem reklame za veliki dućan Stockholm Pub gdje je prodavala šešire.

Nakon pohađanja Kraljevske akademije dramskih umjetnosti, 1924. joj je redatelj Mauritz Stiller, majstor nijemog filma dao ulogu u "Legendi Goste Berling". Godinu dana kasnije je sa Stillerom otišla u Hollywood, gdje je uskoro učenica nadmašila učitelja.

Garbo je bez poštekoća prešla s nijemog na zvučni film, za razliku od drugih zvijezda sedme umjetnosti. Njezin radikalni izbor anonimnosti pridonio je održavanju mita Garbo. Godine 1954. dodijeljen joj je počasni Oscar, kojeg nikada nije preuzela.

Postoji vrlo malo fotografija Grete Garbo u godinama.

Jedna ekipa koja je snimala porno film slučajno je na ulici u kadar uhvatila i "Božansku" i to je jedna od njezinih posljednjih snimki.

U Švedskoj su organizirane izložbe fotografija i retrospektive na kojima će biti prikazani malo poznati nijemi filmovi velike glumice.

Greta Garbo je pokopana u Stockholmu. Smatraju ju najvećom švedskom glumicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙