FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promjene u mozgu možda uzrok problema u pubertetu

DUBLIN, 8. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Silan gnjev i stalne sukobeadolescenata s autoritetima možda uzrokuju promjene u mozgu tijekompuberteta, ali na sreću izbezumljenih roditelja, ti problemi nakonnekog vremena prođu.
DUBLIN, 8. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Silan gnjev i stalne sukobe adolescenata s autoritetima možda uzrokuju promjene u mozgu tijekom puberteta, ali na sreću izbezumljenih roditelja, ti problemi nakon nekog vremena prođu.

Sposobnost dječaka i djevojčica da odgonetnu pravila dopuštenog društvenog ponašanja i priznaju emocije - osobito gnjev i tugu - bitno se smanjuje u dobi između 12 i 14 godina, pokazali su rezultati istraživanja znanstvenika s londonskog University Collegea i Instituta za dječje zdravlje.

"To je stvarni biološki uzrokovan fenomen od kojeg se, na sreću, ipak oporave", izjavio je u četvrtak profesor s odsjeka biheviorističkih znanosti David Skuse.

To ukazuje na mogućnost da tinejdžeri nisu svjesno i namjerno tvrdoglavi i "nemogući", već da im mozak nije kadar primijetiti suptilne znakove roditelja, učitelja i drugih odraslih osoba ili ih pravilno odgonetnuti.

"Vrlo je moguće da se u ranoj adolescenciji jako pogorša sposobnost da protumače vaš iziritirani ton glasa ili bijesne izraze lica", smatra Skuse, ali se čini kako taj problem nestaje u dobi od 16 ili 17 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙