FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: lokalne vlasti preko statuta do utjecaja u osnovnim školama

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodupozorio je danas na mogućnost ozbiljne upravljačke krize u osnovnimškolama jer u mnogim mjestima lokalne vlasti traže ugrađivanje uškolske statute rješenja koja će im donijeti odlučujući utjecaj uškolama.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod upozorio je danas na mogućnost ozbiljne upravljačke krize u osnovnim školama jer u mnogim mjestima lokalne vlasti traže ugrađivanje u školske statute rješenja koja će im donijeti odlučujući utjecaj u školama.

Predsjednik Preporoda Željko Stipić rekao je na konferenciji za novinare da su ovih dana u više županija vraćeni statuti školama na "doradu", uz obrazloženje da bi statutom trebalo osigurati mjesto predsjednika školskog odbora članu koji nije učitelj.

Time se želi, tvrdi Stipić, mjesto predsjednika školskog odbora osigurati za predstavnike lokalne politike koji će time steći utjecaj i kontrolu nad školama.

Upozorio je da vlast u Splitu priprema pilot program dokidanja žiro računa osnovnim školama čime se, ocijenio je, potpuno ukida autonomija škola. Stipić je ukazao i na kratak rok od 20 dana za donošenje statuta škola, što je uvjet za osnivanje školskih odbora kao najviših upravljačkih tijela koja donose planove i programe škola te financijsko izviješće.

Kako školski odbori odlučuju i o izboru ravnatelja a oni o zapošljavanju novih djelatnika u školama, Stipić tu vidi opasnost od zapošljavanja i zbrinjavanja "preko veze".

Preporod je zatražio pomoć od ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, upozorivši ga na opasnost smanjivanja ionako nedostatna utjecaja zaposlenika, odnosno, učitelja i stručnih suradnika na upravljanje osnovnim školama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙