FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva pozvala Teheran da se ne povlači iz dodatnog protokola NTP-a

ZAGREB/MOSKVA, 3. listopada 2005. (Hina) - Rusko ministarstvo vanjskihposlova izdalo je u ponedjeljak priopćenje u kojem poziva Iran da sene povlači iz dodatnog protokola Sporazuma o neširenju nuklearnognaoružanja (NTP).
ZAGREB/MOSKVA, 3. listopada 2005. (Hina) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je u ponedjeljak priopćenje u kojem poziva Iran da se ne povlači iz dodatnog protokola Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NTP).

"Polazimo od toga da je u interesu normalizacije situacije oko iranskog nuklearnog programa da Teheran nastaviti surađivati s IAEA-om radi bržeg rješavanja preostalih pitanja, kao i da poštuje dobrovoljno preuzete obveze, među kojima je i dodatni protokol...", stoji u priopćenju objavljenom na internet stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Dobrovoljna provedba odredbi tog dokumenta u Iranu, koji je Teheran potpisao 2003. godine ali ga još nije ratificirao, iznimno je važna mjera povjerenja", ističe se u priopćenju. Također se navodi da bi odustajanje od dodatnog protokola

moglo onemogućiti rješavanje iranskog nuklearnog problema u sklopu Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iranski parlament radi na dokumentu koji bi obvezao vladu da odustane od dodatnog protokola u slučaja jačanja pritiska na Iran da zaustavi sve aktivnosti glede obogaćivanja urana.

Dodatni protokol NTP-a daje ovlasti za iznenadne inspekcije nuklearnih pogona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙