FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran planira izraditi najveći tepih na svijetu

TEHERAN, 24. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Iran pokušava oživiti svojuindustriju proizvodnje tepiha izradom najvećeg tepiha na svijetuteškog čak 35 tona.
TEHERAN, 24. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Iran pokušava oživiti svoju industriju proizvodnje tepiha izradom najvećeg tepiha na svijetu teškog čak 35 tona.

Divovski tepih iz domovine perzijskih tepiha protezat će se na gotovo 6.000 metara četvornih i stajati oko 8,2 milijuna američkih dolara, objavili su u subotu njegovi proizvođači.

"Imat ćemo dvije smjene s 1.000 tkalaca koji će neprekidno raditi 14 mjeseci kako bi tepih bio dovršen na vrijeme", rekao je Karam Reza Haseli, zamjenik direktora tvrtke za izradu tepiha.

Tkanje tepiha trebalo bi početi za tri mjeseca.

Tepih je naručila džamija Šeika Zayeda koja se gradi u Abu Dhabiju.

Iako su ručno tkani tepisi glavni iranski izvozni proizvod nakon nafte, industriju su teško pogodile jeftinije pakistanske, kineske i indijske kopije tradicionalnih iranskih uzoraka.

Iran se nada da će potući svoj vlastiti rekord na području divovskih tepiha, koji trenutačno drži tepih istkan za džamiju Sultana Qaboosa u Muscatu, u Omanu, površine 4.400 metara četvornih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙