FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi u Ateni protiv ulaska Turske u EU

ATENA, 30. rujna 2005. (Hina/AFP) - Oko 1500 grčkih nacionalistaprosvjedovalo je u petak na ulicama Atene protiv početka pregovora zaulazak Turske u Europsku uniju koji je planiran za 3. listopada.
ATENA, 30. rujna 2005. (Hina/AFP) - Oko 1500 grčkih nacionalista prosvjedovalo je u petak na ulicama Atene protiv početka pregovora za ulazak Turske u Europsku uniju koji je planiran za 3. listopada.

Prosvjednici, simpatizeri LAOS-a (bivša Nova demokracija), išli su u povorci sa zastavama ulicama prijestolnice i upozoravali na novu "tursku okupaciju", trubeći automobilskim sirenama i uzvikujući slogane.

"Ne bojimo se Ankare, Washingtona ni Bruxellesa", dobacio je mnoštvu predsjednik pokreta George Karatzaferis. "Kažu da Turska mora ući u Europu kako više ne bi napala Grčku. No vukovi i Turci ne mijenjaju ćud, pa su samo tijekom jučerašnjeg dana turski zrakoplovi 40 puta povrijedili naš zračni prostor", dodao je.

Prema istraživanju koje je u lipnju proveo europski zavod za statistiku Eurostat, 70 posto Grka i 52 posto građana Europe protivi se ulasku Turske u EU.

To nije omelo grčku vladu da oduševljeno podupre zamisao o ulasku Ankare u EU.

LAOS je na posljednjim grčkim izborima u ožujku 2004. dobio 2,19 posto glasova birača, a George Karatzaferis je tri mjeseca poslije izabran u Europski parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙