FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MacShane protiv pregovora dok Gotovina nije u Haagu

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Bivši britanski ministar za EuropuDennis MacShane usprotivio se u petak otvaranju pristupnih pregovoraHrvatske i Europske unije (EU) sve dok se ne riješi slučaj generalaGotovine.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Bivši britanski ministar za Europu Dennis MacShane usprotivio se u petak otvaranju pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije (EU) sve dok se ne riješi slučaj generala Gotovine.

MacShane u pismu listu Financial Times piše kako će, "gurne li EU slučaj Gotovine pod tepih, biti nemoguće tražiti od Srba izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića".

Po njegovim riječima, "zločini na Balkanu devedesetih rezultat su realpolitike koja se pokušala prilagoditi razbojnicima i diktatorima kao što su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. Bio je to loš trenutak za europsku politiku zbog kojega je više od milijun azilanata preplavilo ostatak Europe, sve dok ljudi poput Gotovine, Mladića i Karadžića nisu zaustavljeni u pokoljima koje su pokrenuli".

"Hrvatska ima dobre šanse početi pristupne pregovore kada pokaže punu suradnju u slučaju Gotovine", piše MacShane. "Veselim se priključenju Hrvatske EU i vjerujem da s malo više napora može zadovoljiti postavljene uvjete", dodaje.

"Hrvatska nema nikakve veze s Turskom. Povezivati te dvije zemlje i njihove ambicije da se priključe EU-u nedostojno je i značilo bi povratak na katastrofalnu politiku trgovanja načelima kakvu smo vidjeli početkom devedesetih", zaključuje MacShane, danas laburistički zastupnik u britanskom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙