FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Gotovina ne mora biti izručen da bi izvješće bilo pozitivno

LJUBLJANA, 9. rujna 2005. (Hina/STA) - Glavna tužiteljica Haškog sudaCarla del Ponte u intervjuu za EUobserver izjavila je kako ne očekujeda će Hrvatska prije početka pregovora s EU-om izručiti generala AntuGotovinu Haškom sudu, ali očekuje da će u vezi s tim napraviti "koraknaprijed", prenosi STA.
LJUBLJANA, 9. rujna 2005. (Hina/STA) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u intervjuu za EUobserver izjavila je kako ne očekuje da će Hrvatska prije početka pregovora s EU-om izručiti generala Antu Gotovinu Haškom sudu, ali očekuje da će u vezi s tim napraviti "korak naprijed", prenosi STA.

Del Ponte je rekla da očekuje "još jedan dodatni korak" hrvatskih vlasti, sugerirajući da se nada prekretnici u nadolazećim tjednima.

Upitana hoće li inzistirati da Hrvatska izruči optuženog generala, kao uvjet za njezinu pozitivnu ocjenu, rekla je: "Ja govorim samo o punoj suradnji (s Tribunalom)".

"Naravno, rezultat pune suradnje jest da imamo indikaciju o mjestu gdje se nalazi Ante Gotovina, a najbolje rješenje bilo bi da Gotovina bude izručen. Međutim, izručenje Gotovine nije uvjet koji postavljamo Hrvatskoj, uvjet je puna suradnja s nama".

U vezi s kritikama pojedinih država članica, koje dvoje u njezinu objektivnost prema Hrvatskoj, Del Ponte je dodala da "naravno, različite zemlje različito reagiraju na ono što kažem, ali to je politika, a ja pokušavam ostati izvan toga", naglasivši ponovno da je europski pritisak na Zagreb bio "instrument od velike pomoći".

"Prva odluka iz ožujka da se ne počnu pregovori...imala je izravni učinak na hrvatske vlasti da zaista počnu poboljšavati" suradnju, rekla je glavna tužiteljica.

Del Ponte dodaje kako bi se nedavno uhićenje jednog od navodnih pomoćnika Ante Gotovine - Hrvoja Petrača, moglo pokazati kao ključno za promjenu smjera događanja.

Pritom je izrazila čuđenje što Zagreb još nije poslao svoje istražitelje kako bi razgovarali s Petračem o eventualnim vezama koje ima s generalom, ali je dodala da vjeruje da će to učiniti i dobiti nekakvu povratnu informaciju.

"To je ono što tražim od Hrvatske - da odmah učini ono što se mora učiniti", naglasila je. "Uvjerena sam da će se možda sljedećeg tjedna učiniti nešto na tom polju", dodala je.

"Britansko predsjedništvo EU imat će moje izvješće prije kraja rujna, i bila bih zaista vrlo sretna kad bih mogla iznijeti pozitivnu ocjenu", dodala je.

Glavna tužiteljica naglasila je i važnost hvatanja drugih odbjeglih optuženika - Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Europska unija izrazito je bitna za budućnost onoga što činimo na Balkanu", naglasila je Del Ponte, dodajući: "Ako izgubimo potporu EU...ne vidim načina kako bi Gotovina, Mladić i Karadžić mogli biti izručeni ili uhićeni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙