FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski socijalisti i zeleni za početak pregovora, uvjet Gotovina

STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Martin Schultz i DanielCohn-Bendit, čelnici dviju snažnih frakcija u Europskom parlamentu -socijalista i zelenih - u srijedu su u Strasbourgu potvrdili da senjihove političke grupacije zalažu za početak pregovora s Hrvatskom,ali uz uvjet da se riješi preostala prepreka, problem odbjegloggenerala Ante Gotovine.
STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Martin Schultz i Daniel Cohn-Bendit, čelnici dviju snažnih frakcija u Europskom parlamentu - socijalista i zelenih - u srijedu su u Strasbourgu potvrdili da se njihove političke grupacije zalažu za početak pregovora s Hrvatskom, ali uz uvjet da se riješi preostala prepreka, problem odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Ako se riješi problem s Haškim sudom, naša skupina nema nikakvih problema s time da Hrvatska počne pregovore", rekao je vođa zelenih Cohn-Bendit u izjavi za hrvatske novinare koji prate dvodnevni posjet Strasbourgu hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Prema njegovim riječima, u razgovoru s premijerom Sanaderom naglasio je kako će biti silno važno da Hrvatska u trenutku kad počne pregovore o punopravnom članstvu u EU-u ne pomisli kako više nije odgovorna za ostatak Balkana.

"Ulaskom u Europu Hrvatska ne može reći - 'više nismo na Balkanu'. Hrvatska je na Balkanu, a članstvo u Uniji je budućnost cijele te regije, a ne samo Hrvatske", kazao je Cohn-Bendit.

Čelnika europskih zelenih novinari su pitali koliko je vjerojatno da se rješenje pronađe u idućih nekoliko dana i da Hrvatska počne pregovore zajedno s Turskom.

"Zajedno s Turskom - 3. listopada? Ne, ne vjerujemo da ćemo rješenje naći za pet dana", kazao je Cohn-Bendit.

Izrazio je uvjerenje da oni koji donose odluke znaju da trebaju napraviti korak naprijed i ocijenio kako će Hrvatska u idućih pola godine dobiti odluku o početku pregovora.

Čelnik europskih socijalista Martin Schultz rekao je kako se njegova parlamentarna frakcija zalaže za pokretanje pregovora s Hrvatskom čim prije bude moguće, iako je podsjetio na "preduvjet koji svi znaju - slučaj Gotovina".

Također će se, kako je rekao, više znati nakon izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte krajem tjedna.

"No svakako treba razmišljati o prvom mogućem datumu za početak pregovora, jer oni traju jedno određeno vrijeme", kazao je Schultz uz napomenu kako će za svako dalje proširenje biti nužan europski ustav o čemu je razgovarao i s hrvatskim premijerom.

Na novinarsko pitanje da usporedi situaciju oko početka pregovora Turske s onom oko početka pregovora s Hrvatskom, Schultz je rekao kako zemlje koje žele punopravno članstvo u Uniji moraju znati da je EP čvrsto odlučio da sve takve zemlje moraju striktno provoditi pravila EU-a.

"Današnja odluka o Turskoj koju je donijela većina u EP-u, dokazuje da Parlament ne donosi uvijek inteligentne odluke. Ja sam glasovao protiv te besmislice", kazao je Schultz hrvatskim novinarima.

Europski parlament odlučio je u srijedu u Strasbourgu podržati otvaranje pristupnih pregovora s Turskom, ali je istodobno odgodio glasovanje o usvajanju Protokola između EU-a i Turske o carinskoj uniji koji je uvjet za pregovore. Parlament je odgodio glasovanje o Protokolu o širenju carinske unije na deset novih članica zbog izjave Ankare da taj protokol ne znači ujedno i priznavanje Cipra. Odgoda međutim neće imati utjecaj na početak pregovora Turske i EU-a zakazan za 3. listopada, budući da ona nije obvezujuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙