FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Milošević se razbacuje poluistinama

SARAJEVO,30. rujna 2005.(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu iHercegovinu (OHR) priopćio je u petak da je snimka o posjetu PaddyjaAshdowna Kosovu što ju je na suđenju pred Haškim tribunalom prikazaoSlobodan Milošević zlonamjerno i netočno interpretirana.
SARAJEVO,30. rujna 2005.(Hina) - Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) priopćio je u petak da je snimka o posjetu Paddyja Ashdowna Kosovu što ju je na suđenju pred Haškim tribunalom prikazao Slobodan Milošević zlonamjerno i netočno interpretirana.

U pitanju su video snimke načinjene tijekom Ashdownova boravka na Kosovu u rujnu 1998. godine kada je on to područje posjetio kao izaslanik britanske Vlade i uz punu suglasnost beogradskih vlasti koje su mu izdale i vizu, navodi se u priopćenju.

U pratnji predstavnika britanskog veleposlanstva u Beogradu, područnog službenika UNHCR-a i zajedno s ekipom BBC-a Ashdown je tada posjetio nekoliko sela u okolici Mališeva i područje Suve Reke.

Tijekom posjeta prošli su pokraj male skupine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i tom je prigodom najvjerojatnije snimljeno ono što je u haškoj sudnici prikazano u četvrtak kada je Milošević tvrdio da je to dokaz da je Ashdown pomagao u naoružavanju OVK.

OHR objašnjava da su se Ashdown i njegova pratnja zaustavili u selu gdje im je nekoliko Albanaca pokazalo oružje što su ga prikupili kako bi ga predali srpskim snagama.

"Seljaci su tvrdili da je oružje dio 'reketa'. Prema kazivanju seljaka srpska je vojska išla razdvajati sela tražeći da predaju oružje. Ako ga nisu imali, Srbi bi prijetili uništavanjem sela a seljaci kažu kako su bili prisiljeni kupovati oružje na crnom tržištu", stoji u priopćenju Ashdownova sarajevskog ureda.

Navodi se također da su u nekim slučajevima Srbi ostavljali sela na miru no većinom bi ih spalili a prikupljeno oružje ponovno bi prodavali na crnom tržištu mještanima drugih sela.

Oružje koje je vidio Asdown bilo je, po njegovim dojmovima, potpuno neupotrebljivo i nepripremljeno za uporabu.

"Milošević je još jednom pokazao kako mu se teško osloboditi starih navika: njegovo razbacivanje poluistinama s ciljem osobnog političkog preživljavanja dobro je poznato. To mu je pomagalo mnogima bacati prašinu u oči u protekla dva desetljeća", izjavio je Paddy Ashdown dodajući da su potankosti njegova posjeta Kosovu u rujnu 1998. godine odavno dostupne javnosti kroz drugi svezak njegovih dnevnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙