FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 9. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Cjelovit opus strip crtača, ilustratora te autora animiranih i igranih filmova Milana Trenca predstavljen je prvi put u Hrvatskoj na izložbi pod naslovom "Milan Trenc, Retrospektiva 1980.-2005., Strip, ilustracija, film", otvorenoj sinoć u Galeriji Klovićevi dvori u nazočnosti umjetnika. Posjetitelji će se na izložbi moći podsjetiti na stripove Milana Trenca "Morocco", "Berlin 1936." i vjerojatno našoj publici najpoznatiji Trencov strip "Milan Blenton". Izložene su i ilustracije iz "Starta" i "Mladine" iz razdoblja osamdesetih godina, a može se vidjeti i presjek njegova stvaralaštva od odlaska u New York do danas, među kojima je i slikovnica "Noć u muzeju" (The Night at the Museum) koja je požnjela veliki uspjeh i za koju je filmska prava otkupila kompanija Twenthieth Century Fox te njegov najnoviji filmski uradak cjelovečernji film "Zen priče".

ZAGREB - U povodu Otvorenog dana Pučkog otvorenog učilišta, u galeriji Bernardo Bernardi sinoć je svečano otvorena izložba radova Petra Barišića "Objekti i skulpture". Riječ je o tri integralna rada, "prostornih rešetki" načinjenih od finih bijelih drvenih letvica, na razmeđi arhitekture i kiparstva. Petar Barišić samostalno je izlagao na četrdesetak izložbi, a sudjelovao je i na dvjestotinjak skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Autor je brojnih izvedbenih spomenika i slobodnih skulptura, a djela mu se nalaze u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.

RIJEKA - Izložba numizmatike "Riječki novci i novci s riječkim obilježjima 1848.-2002." otvorena je sinoć u Gradskom muzeju u Rijeci. Od 160 izložaka, novčića i novčanica, 45 je vlasništvo Gradskog muzeja, a ostatak je posuđen iz privatnih zbirka. Izlošci iz razdoblja 1848.-2002. u do sada najpotpunijem obliku prikazuju većinu poznatoga riječkog novca i novac država kojima je Rijeka pripadala, s grbom ili drugim znakovljem grada Rijeke. Izloženi su primjerci novca iz razdoblja austrougarske vlasti u Rijeci, "stare Jugoslavije", ovjereni žigovima, tzv. jugolire uvedene nakon 1945., pa do današnjih dana kad se na hrvatskim novčanicama kunama tiskaju riječke znamenitosti, poput katedrale sv. Vida.

VARAŽDIN - Povodom obilježavanja Dana Varaždinske županije, 8. rujna, i blagdana Male Gospe sinoć je u varaždinskom HNK održan program svečane sjednice Županijske skupštine. Tom su prigodom dodijeljena nagrade županije za 2005. Nagradu za životno djelo dodijeljeno je posthumno Arturu Takaču koji je bio svestrani varaždinski sportaš. Župan Radimir Čačić istaknuo je tom prilikom projekte kojima se ulaže u obrazovanje mladih i infrastrukturu kako bi se postigao viši standard budući da Varaždinska županija zaostaje za hrvatskim prosjekom po broju visokoobrazovanih građana te da ima 30 posto niže plaće.

NAŠICE - Festivala "Dani slavonske šume" počeo je sinoć u Našicama pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Festival, koji traje do nedjelje, započeo je predavanjem o zamjeni fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije u Burgenlandu (Gradišće), a održao ga je gost iz Austrije Franc Markus Jandrišić. U našičkom hotelu "Park" su, pak, otvorene tri izložbe - lovačkih trofeja u organizaciji Lovnog ureda Našice, izložba o 60 godina rada Lovačke udruge "Jelen" Našice te izložba fotografija "Šuma okom šumara".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙