FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo sastanak Mesić-Sanader-Del Ponte

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zajednički sastanak hrvatskogpredsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s glavnomtužiteljicom Haškog suda (ICTY) Carlom del Ponte, koja boravi ukratkom radnom posjetu Hrvatskoj, počeo je u petak poslijepodne u viliWeiss u Zagrebu.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Zajednički sastanak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s glavnom tužiteljicom Haškog suda (ICTY) Carlom del Ponte, koja boravi u kratkom radnom posjetu Hrvatskoj, počeo je u petak poslijepodne u vili Weiss u Zagrebu.

Do sastanka dolazi uoči njezina izviješća ministrima vanjskih poslova članica Radne skupine EU za Hrvatsku o suradnji Zagreba s Haagom, predviđenog za ponedjeljak 3. listopada u Luxembourgu. Nakon izviješća Del Ponte, EU bi trebala odlučiti o početku pregovora s Hrvatskom.

Nakon sastanka u vili Weiss predviđena je izjava za novinare.

Premijer Sanader ocijenio je danas da se radi o "iznimno važnom sastanku" za cjelokupnu ocjenu o suradnji Hrvatske s ICTY-em, dodajući kako će on osobno i predsjednik Mesić prenijeti tužiteljici poruku da je "Hrvatska zemlja u kojoj je vladavina prava iznad svega" i da nitko "ne smije biti iznad zakona, ni izvan zakona, pa ni general Gotovina".

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti s provedbom Akcijskog plana, bez obzira na odluku Europske unije u ponedjeljak, napominjući kako se nada pozitivnoj odluci o početku pregovora s Hrvatskom.

Na sastanku u vili Weiss tužiteljica će biti upoznata s dosadašnjom primjenom Akcijskog plana, kao i s vladinim izviješćem za Radnu skupinu EU, najavljeno je iz vlade.

Del Ponte je u Zagreb doputovala iz Podgorice, gdje se u četvrtak navečer i danas ujutro sastala s najvišim crnogorskim dužnosnicima, a prethodno je boravila na razgovorima u Beogradu nakon kojih je izrazila zadovoljstvo suradnjom SCG s Haškim sudom u posljednjih godinu dana, ali i razočaranje što je još šest srpskih optuženika na slobodi u Srbiji.

U jednom od posljednjih javnih istupa, konferenciji za novinare koju je 1. rujna održala u Bernu u Švicarskoj, Del Ponte je ocijenila da Hrvatska nije ostvarila dovoljan napredak u traganju za Gotovinom, da provedba Akcijskog plana teče presporo i bez dovoljno odlučnosti, te navela kako ona i dalje dobija indikacije da je Gotovina u regiji.

Uhićenje Hrvoja Petrača u Grčkoj dan ranije, ocijenila je "pozitivnim razvojem u kojem je i Hrvatska odigrala ulogu", dodajući kako Hrvatskoj to uhićenje omogućuje prodor u mrežu koja štiti Gotovinu. Tada je najavila da će se pozorno pratiti akcije Hrvatske idućih tjedana i izrazila očekivanje da će Hrvatska agresivnije raditi na dovođenju odbjeglog generala u Haag.

Gotovina je u bijegu od kraja lipnja 2001. kada je Del Ponte u Zagreb donijela zapečaćene optužnice protiv njega i generala Rahima Ademija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙