FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sisku izložba plakata i grafika Pabla Picassa

SISAK, 29. rujna 2005. (Hina) - Izložba plakata i grafika čuvenogslikara Pabla Picassa iz Galerije Herman Voith, stalnog postava zbirkeKunstmuseuma iz njemačkog grada Heidenheima, otvorena je večeras usisačkoj Gradskoj galeriji Striegl.
SISAK, 29. rujna 2005. (Hina) - Izložba plakata i grafika čuvenog slikara Pabla Picassa iz Galerije Herman Voith, stalnog postava zbirke Kunstmuseuma iz njemačkog grada Heidenheima, otvorena je večeras u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl.

Priređena je u dogovoru gradova prijatelja Siska i Heidenheima, koji surađuju 30-ak godina.

Izložbu 87 djela Pabla Picassa, među kojima je 15 originalnih plakata, te grafike iz triju razdoblja umjetnikova stvaralaštva, u preuređenoj sisačkoj galeriji otvorio je poznati sisački slikar i pedagog prof. Slavo Striegl, po kojemu je i nazvana sisačka Gradska galerija.

Otvarajući jednu od najvećih umjetničkih izložbi ikada priređenih u Sisku, Striegl je, uz ostalo, rekao: "Legenda Picasso je u Sisku", te je pozvao Siščane da razgledaju izložbu i uživaju u njezinim ljepotama.

O značaju otvaranja Picassove izložbe u Sisku, te o suradnji Siska i Heidenheima govorili su gradonačelnici Davorko Vidović i Bernhard Ilg, te direktor njemačkog Kunstmuseuma Rene Hirner.

Čestitku organizatorima izložbe uputila je i pomoćnica ministra kulture za međunarodnu suradnju Goranka Horjan, istaknuvši zadovoljstvo što su Picassova djela došla u Hrvatsku i što Siščani imaju priliku pogledati dio Picassova stvaralaštva.

Među izloženim grafikama zastupljene su tri faze Picassova stvaralaštva. Posjetitelji su iskazali veliko zanimanje za opus tematski vezan uz borbe s bikovima, djela iz erotskog ciklusa, kao i za antiratni "Francov san" s bijelom golubicom.

Prigodno je izloženo i 27 grafika sisačkog akademskog slikara Slave Striegla, koje se tehnikama, stilom i motivima uklapaju u Picassov izložbeni postav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙