FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast kredita stanovništvu

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Rast kredita stanovništvu
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Rast kredita stanovništvu

HINA - Financijski servis

Srpanjsko povećanje plasmana banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj najvećim se dijelom odnosi na rast plasmana sektoru stanovništva, dok su plasmani poduzećima stagnirali, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Stanovništvu se u srpnju kod banaka zadužilo za novih 1,3 milijarde kuna, od čega se oko 700 milijuna kuna odnosi na stambene, a za oko 500 milijuna kuna povećani su ostali kunski krediti građanima.

Po podacima HNB-a, ukupni plasmani banaka sektoru stanovništva na kraju srpnja iznosili su 71,1 milijardu kuna.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u srpnju ove godine bili veći za 12,3 milijarde kuna ili za 20,9 posto.

U odnosu na kraj prošle godine krediti stanovništvu povećani su za 5,8 milijardi kuna.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa 33,6 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju srpnja iznosili 23,9 milijardi kuna, što je za 5 milijardi kuna ili za 26,5 posto više nego prije godinu dana.

Ukupni plasmani banaka poduzećima na kraju srpnja iznosili su 60,6 milijardi kuna, uz godišnji porast, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, za 7,8 posto.

Time je nastavljen trend bržeg rasta plasmana banaka sektoru stanovništva nego poduzećima, pri čemu analitičari HNB-a napominju da se sektor poduzeća osim kod domaćih banaka financira i izravno iz inozemstva.

Ukupni su plasmani banaka nebankarskom sektoru krajem srpnja iznosili 135 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta u srpnju bila 14,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙