FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnji rast kredita stanovništvu 20,9 posto

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis

Godišnji rast kredita stanovništvu 20,9 posto

Nastavlja se rast kredita banaka pojednim sektorima u Hrvatskoj, posebice stanovništvu, koje se u srpnju zadužilo za novih 1,3 milijarde kuna.

Ukupni krediti banaka svim sektorima na kraju srpnja ove godine iznosili su 142,5 milijardi kuna, što je za 22,5 milijardi kuna ili za 18,7 posto nominalno više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Pritom krediti stanovništvu bilježe godišnju stopu rasta od 20,9 posto, a poduzećima za oko 12 posto.

Ovi podaci potvrđuju orijentaciju banaka na i dalje veće kreditiranje stanovništva motivirano izdašnijim prinosima i prihvatljivim rizikom, a da bankari i dalje računaju na dinamično kreditiranje građana govore i najnovi potezi pojednih banaka sa daljnjim snižavanjem kamatnih stopa i poboljšanjem uvjeta za odobravanje pojednih vrsta kredita, posebice stambenih.

Prema podacima HNB-a, ukupni su krediti stanovništvu krajem srpnja dosegnuli iznos od 71,1 milijardu kuna, a u odnosu na kraj prošle godine povećani su za 5,8 milijardi kuna.

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u srpnju ove godine bili veći za 12,3 milijarde kuna ili za 20,9 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa 33,6 posto zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju srpnja iznosili 23,9 milijardi kuna, što je za 5 milijardi kuna ili za 26,5 posto više nego prije godinu dana.

Krediti poduzećima na kraju sedmog ovogodišnjeg mjeseca iznosili su 56,3 milijardi kuna, što je za oko 3 milijarde kuna više nego na kraju 2004., a za 6 milijardi kuna više nego u srpnju lani, što predstavlja nominalni porast za 12 posto.

Iz podataka HNB-a o distribuciji kredita banaka po institucionalnim sektorima može se izračunati da je udio kredita građanima u ukupnim kreditima banaka na kraju srpnja iznosio 49,9 posto prema 49 posto prije godinu dana.

Istodobno je udio kredita poduzećima smanjen sa 41,9 posto u prošlogodišnjem srpnju na 39,5 posto na kraju istog mjeseca ove godine.

Udio preostalih manje od 11 posto odnosi se na kredite banaka središnjoj državi, lokalnim jedinicama, te kredite ostalim bankarskim institucijama i nebankarskim financijskim institucijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙