FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hitlerovi akvareli na izložbi u Bergamu

BERGAMO , 29. rujna 2005. (Hina/dpa) - Što je zajedničko Pablu Picassu,Andyju Warholu i Adolfu Hitleru? Odgovor je - otvorenje izložbe uMuzeju moderne i suvremene umjetnosti u talijanskom Bergamu 15.listopada, pod nazivom "Rat je gotov - 1945-2005", gdje ćeposjetiteljima biti prikazana međunarodna kolekcija crteža, slika iplakata, a tema izložbe je slobodna Europa u razdoblju poslije Drugogsvjetskog rata.
BERGAMO , 29. rujna 2005. (Hina/dpa) - Što je zajedničko Pablu Picassu, Andyju Warholu i Adolfu Hitleru? Odgovor je - otvorenje izložbe u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u talijanskom Bergamu 15. listopada, pod nazivom "Rat je gotov - 1945-2005", gdje će posjetiteljima biti prikazana međunarodna kolekcija crteža, slika i plakata, a tema izložbe je slobodna Europa u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata.

Među mnogim eksponatima na izložbi u Bergamu naći će se Warholovi stilizirani potreti Vladimira Lenjina, Picassova "Kupačica s knjigom" te djela Paula Kleea, Francisa Bacona, Giorgia De Chirica, Yoko Ono i Johna Lennona.

Svrha izložbe je pokazati posjetiteljima da je "sloboda dar" koji treba čuvati, rekao je novinarima jedan od organizatora izložbe Giacinto Di Pietrantonio.

Kuriozum izložbe su dva akvarela što ih je u mladim danima naslikao nacistički diktator i jedan od najvećih zločinaca svih vremena Adolf Hitler. Jedno platno prikazuje zgradu bečkog parlamenta s početka prošlog stoljeća, a drugo katedralu Sv. Petra u Muenchenu. Oba je platna nakon rata pronašao jedan talijanskih kolekcionar, a prvi su put prikazani javnosti u Firenci 1984.

Di Pietrantonio je istaknuo kako "Hitlerovi akvareli imaju minimalnu umjetničku vrijednost, no predstavljaju važan povijesni dokument".

Hitler je s 18 godina doputovao u Beč nadajući se da će ondje postati umjetnik. Prvo je vrijeme bio ulični slikar i neko se vrijeme izdržavao slikanjem, no nakon što su ga dvaput odbili na Bečkoj umjetničkoj akademiji, odlučio je posvetiti se politici.

Izložba će biti otvorena do kraja veljače 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙