FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unaprijediti intelektualni kapital za jačanje gospodarstva

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Suradnja sa državnim i obrazovniminstitucijama, te tvrtkama radi ostvarivanja gospodarstva temeljnog naekonomiji znanja radi postizanja konkurentnosti, cilj je Zajednice zaunapređenje intelektualnog kapitala (ZUIK) Hrvatske gospodarske komoreu idućoj godini.
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Suradnja sa državnim i obrazovnim institucijama, te tvrtkama radi ostvarivanja gospodarstva temeljnog na ekonomiji znanja radi postizanja konkurentnosti, cilj je Zajednice za unapređenje intelektualnog kapitala (ZUIK) Hrvatske gospodarske komore u idućoj godini.

Za novog predsjednika Zajednice danas je izabran Klaudio Tominović koji je najavio iskorak u djelovanju te udruge prema afirmaciji intelektualnog kapitala, kao sredstva za stvaranje gospodarstva temeljnog na ekonomiji znanja, iz okvira akademske zajednice prema tvrtkama.

Zajednica je na današnjoj sjednici raspravljala o dosadašnjem radu, utvrdila plan rada za iduću godinu i izabrala novog predsjednika.

Tominović, koji je direktor upravljanja intelektualnim kapitalom u pulskom brodogradilištu Uljanik, naglasio je da je intelektualni kapital primjenjeno znanje koje stvara novu vrijednost na postavkama ekonomije znanja i mnoge razvijene zemlje shvatile su da ga moraju primjeniti u gospodarstvu ako žele ostati kompetetivne

Zamjenik predsjednika Petar Čavlović napomenuo da su neke velike tvrtke u Hrvatskoj prepoznale vrijednost intelektualnog kapitala, ali da na institucionalnoj razini ZUIK nema podršku, te od Vlade i ministarstava očekuju više prihvaćanja za njihove ideje.

Zajednica će nastaviti s projektom APENIK, odnosno povećavanjem efikasnosti nacionalnog intelektualnog kapitala, jer smatraju da bi samo i minimalno povećanje, od jedan do dva posto, efikasnosti u državnim tvrtkama riješilo mnoge probleme.

Cilj im je i nastavak edukacije domaćeg menadžmenta o ekonomiji zasnovanoj na znanju, jer u Hrvatskoj još uvijek postoji u tvrtkama klasičan sukob menadžerske strukture i strukture struke, naglasio je.

Dosadašnji predsjednik Zajednice, osnovane u rujnu 2001, Ante Pulić, drži potrebnim odmaknuti se od klasičnog mjerenja uspješnosti tvrtke kroz prihode, a stvaranje novih vrijednosti trebao bi biti parametar uspješnosti hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska je druga zemlja u svijetu koja je napravila analizu efikasnosti intelektualnog kapitala na regionalnoj razini, dok se to ranije radilo samo na razini tvrtki i i domaće iskustvo je među prvima u svijetu, rekao je Pulić. Dodao je da su model zasnovan na hrvatskom iskustvu preuzele neke druge zemlje poput Tajvana i Malezije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙