FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Validus protiv odluke o dokapitalizaciji "Đure Đakovića"

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Validus protiv odluke odokapitalizaciji "Đure Đakovića"
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Validus protiv odluke o dokapitalizaciji "Đure Đakovića"

HINA - Financijski servis

Fond Validus u današnjem priopćenju, reagirajući na izjave sa skupštine "Đuro Đaković Holdinga" i današnje tiskovne konferercije Uprave Holdinga, tvrdi da je odluka Skupštine o dokapitalizaciji protivna zakonu i ništavna.

Fond Validus, koji ima 14,6 posto udjela u kapitalu "Đure Đakovića", najavio je da će sudskim putem tražiti poništenje te skupštinske odluke, donesene prije dva dana.

Predsjednik Uprave "Đure Đakovića" Josip Bucić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio da je Skupština većinom glasova donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala s 525 na 647 milijuna kuna, te da je dokapitalizacija obavljena pretvaranjem državnih potraživanja u vlasnički udjel.

No, fond Validus u današnjem priopćenju tvrdi da je "zadnji potez Uprave, koja na nagovor Vlade, od ukupnih 250 preuzima 120 milijuna kuna obveza i nenaplativih potraživanja iz stečaja Županjske banke, prevršio mjeru jer su sada stvoreni uvijeti za pokretanje stečaja".

"Sada se tobože na skupštini htjelo tako preuzete obveze pretvoriti u kapital i time izbjeći opasnu situaciju, ali to je protivno zakonu i ništavno", kažu u fondu Validus.

Budući da na temelju zakona takva dokapitalizacija ne bi mogla biti upisana u sudski registar, ponovno će se stvoriti uvijeti za stečaj, tvrde u Validusu.

Fond izražava žaljenje što sudskim tužbama treba štititi svoju imovinu i što država kao većinski vlasnik "Đure Đakovića" nema senzibiliteta prema tom društvu, već ga svojim načinom upravljanja osiromašuje otkad je nastalo pretvorbom.

Validus ujedno navodi da ga, zbog ignoriranja njegovih upozorenja o nezakonitom postupanju, većinski vlasnik tjera da zaštitu potraži na sudu, umjesto da se problem riješi gdje je nastao, a posljedice snosi onaj koji ih je uzrokovao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙