FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umirovljeničke udruge traže ispravljanje nepravdi prema tzv. novim umirovljenicima

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Koordinacija umirovljeničkih udrugatraži ispravljanje nepravdi prema tzv. novim umirovljenicima, koji umirovinu odlaze po sve nepovoljnim uvjetima, pa od Vlade očekuje očitovanje o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kojijoj je upućen još u veljači, izjavio je danas predsjednik Hrvatskestranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Koordinacija umirovljeničkih udruga traži ispravljanje nepravdi prema tzv. novim umirovljenicima, koji u mirovinu odlaze po sve nepovoljnim uvjetima, pa od Vlade očekuje očitovanje o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji joj je upućen još u veljači, izjavio je danas predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan.

Radi se umirovljenicima koji su u mirovinu otišli nakon donošenja novog Zakona o mirovinskom osiguranju 1999. godine, a čija je prosječna mirovina niža za gotovo 500 kuna u odnosu na one koji su u mirovinu otišli po starom zakonu.

Jordan je nakon današnjeg sastanka koordinacije rekao Hini da će HSU ustrajati na rješenju pitanja tih umirovljenika. "Kako je Vlada formulu za usklađivanje mirovina promijenila bez nas, moramo razmotriti našu daljnju suradnju pa očekujem da ću o tome uskoro razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom".

Predsjednik HSU-a ocjenjuje da se Vlada ponaša neodgovorno u vezi povrata duga umirovljenicima jer je cjelokupni posao oko pripreme osnivanja Fonda za umirovljenike trebao biti gotov do 5. kolovoza, a Vlada je tek danas donijela statut Fonda.

Vlada ipak ima još dovoljno vremena da u zakonskom roku, do kraja listopada, pošalje obavijesti umirovljenicima o njihovu pojedinačnu dugu, kaže Jordan.

Predstavnici umirovljeničkih udruga ocijenili su nedopustivim uvođenje administrativnih pristojbi u zdravstvo, no ponajprije su gnjevni zbog ukidanja besplatnog prijevoza pacijenata do 100 kilometara udaljenosti od mjesta stanovanja te ukidanja naknade za pogrebne troškove od 900 kuna.

"Te mjere izravno pogađaju najbolesnije i najsiromašnije, a donose se bez znanja povjerenstava Vlade i umirovljenika, koja bi trebala odlučivati o tim pitanjima", kaže Jordan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙