FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžirci izišli na referendum o nacionalnoj pomirbi

ZAGREB/ALŽIR, 29. rujna 2005. (Hina) - Alžir je u četvrtak izišao nareferendum o "Povelji za mir i nacionalnu pomirbu", osporavnomprojektu predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji amnestijomislamističkih gerilaca želi zatvoriti bolno poglavljetrinaestogodišnjeg građanskog rata.
ZAGREB/ALŽIR, 29. rujna 2005. (Hina) - Alžir je u četvrtak izišao na referendum o "Povelji za mir i nacionalnu pomirbu", osporavnom projektu predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji amnestijom islamističkih gerilaca želi zatvoriti bolno poglavlje trinaestogodišnjeg građanskog rata.

Od osam sati ujutro do 20 navečer 18 milijuna Alžiraca s pravom glasa pozvano je na 40.000 glasačkih mjesta podržati prijedlog pomirbe koji oštro osuđuju oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava, prenose agencije.

Nastavak referenduma o "građanskoj slozi" iz 1999. godine kojim je omogućena predaja i amnestija 6000 islamističkih boraca, Povelja nudi oprost uz obustavu sudskog progona za tisuće gerilaca koji polože oružje i odustanu od oružanih akcija.

Amnestija se ne odnosi na osobe koje su okrvavile ruke "pokoljima, silovanjima i bombaškim napadima na javnim mjestima".

Udruge za zaštitu ljudskih prava osporavaju odredbu Povelje kojom vlada odbacuje odgovornost za nestale, a riječ je o civilima koje su oteli ili ubili pripadnici vladinih snaga tijekom građanskog rata.

Vlada želi izbrisati odgovornost za vlastite zloporabe počinjene tijekom sukoba i osigurati "nekažnjivost" za svoje ljude, tvrde udruge i navode da je nestalo 18.000 osoba, dok se službeno priznaje samo 6000.

Poveljom se bivšim dužnosnicima Islamske fronte spasa (FIS) zabranjuje svaka politička aktivnost, najpopularnijoj stranci iz 1992., zbog koje su vlasti tada poništile opće izbore i zabranili joj rad.

Te su godine počele osvetničke oružane akcije i prerasle u krvav građanski rat sa 150.000 mrtvih prema službenim podacima ili 200.000 prema alternativnim izvorima.

Neke su stranke, poput Fronte socijalističkih snaga (FFS), pozvale na bojkot referenduma u kojemu vide strategiju predsjednika Bouteflika da učvrsti vlast u svome drugom po redu mandatu.

Predsjednik odbacuje kritike, žestoko braneći svoj projekt pomirbe kao jedini izlaz za razvoj zemlje.

"Ne branim vlast, već Alžir", poručio je u ponedjeljak na skupu u glavnome gradu Alžiru, prenosi se na službenim interenet stranicama (www.el-mouradia.dz).

Bez mira nema napretka u Alžiru koji je godinama tonuo daleko od globalizacijskih tijekova, rekao je na skupu u glavnome gradu.

Referendum, čiji se rezultati očekuju u petak, odvija se u vrijeme dok još postoje aktualni džepovi islamističkog otpora o čemu svjedoče podaci iz alžirskog tiska da je samo od početka rujna ubijeno pedesetak osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙