FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

BAGDAD - Drugi čovjek terorističke mreže al Qaida u Iraku Abu Azam ubijen je u ponedjeljak u zajedničkoj američko-iračkoj operaciji u Bagdadu, potvrdio je u utorak savjetnik za nacionalnu sigurnost Muaffak al Rubai. Dodao je da je operacija pokrenuta zahvaljujući dojavi doušnika. Iako se ne zna odakle je Abu Azam, pretpostavljalo se da je palestinskog podrijetla. Azam se infiltrirao u Irak u travnju i navodno je "odgovoran za smrt 1200 stanovnika Bagdada", od kojih je većina poginula u eksplozijama automobila bombi.

VARŠAVA - Šest stranaka, među njima konzervativci, liberali, ljevičari i seljaci ulaze u poljski parlament nakon nedjeljnih općih izbora, vidi se iz službenih rezultata državnoga izbornog povjerenstva objavljenih u utorak. Ljevičarska stranka Pravo i pravednost osvojila je 26,99 posto glasova i tijesno pobijedila liberalnu Građansku platformu koja je dobila 24,14 posto. Te dvije stranke, a objema su politički korijeni u protukomunističkoj oporbi pokreta Solidarnost iz osamdesetih godina, najavile su za ovaj tjedan pregovore o stvaranju koalicijske vlade. Buduća bi koalicija imala većinu od 460 mjesta u Sejmu, donjem domu poljskoga parlamenta.

BANJA LUKA - Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS), nakon sjednice održane u ponedjeljak navečer u Banjoj Luci, službeno je priopćilo da očekuje potporu stranačke većine u parlamentu Republike Srpske u "osudi političke odmazde prema SDS", kako je ova stranka ocijenila mjere koje je uveo Visoki predstavnik nakon što je parlament tog bosanskohercegovačkog entiteta odbio podržati reforme na kojima inzistira Europska komisija kao na preduvjetu početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. SDS je najavio da, ne dođe li do toga, SDS više neće imati razloga sudjelovati u parlamentarnoj većini, a zastupnici ove stranke pokrenuti će pitanje povjerenja Vijeću ministara BiH. SDS je najavio i da će pokrenuti tužbu i sudski proces protiv visokog predstavnika Paddy Ashdowna zbog, kako tvrdi, "kršenja ljudskih prava i sloboda počinjenih nad članovima i predstavnicima SDS-a za njegova mandata u BiH".

SARAJEVO - Novoimenovani češki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Jiri Kudela potvrdio je da je njegova vlada zainteresirana postaviti svog diplomata na dužnost novog Visokog predstavnika za BiH. U izjavi, koju je u utorak prenio sarajevski "Dnevni avaz", Kudela je kazao da je za to mjesto već predložen Aleksandar Vondra. Sadašnjem Visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu mandat istječe u studenom. Uz Češku, zanimanje za ovu poziciju iskazala su i Italija te Nizozemska.

BAGDAD - Glavni tajnik UN-a Jaap de Hoop Scheffer u utorak je u Bagdadu otvorio Glavni stožer NATO-ove misije u Iraku, izvijestili su u utorak službeni izvori. Glavni tajnik prisustvovao je svečanosti tijekom koje je pred zgradom Glavnog stožera podignuta zastava organizacije. Glavna zadaća Stožera bit će uspostava programa obuke iračkih časnika. Stožer je smješten u zelenoj zoni, odnosno zaštićenome dijelu smještenom u središtu glavnoga grada u kojemu se nalaze mnoga veleposlanstva, među ostalima američko i britansko te sjedište iračke vlade.

BAGDAD - Deset Iračana ubijeno je, a 26 ranjeno u utorak u samoubilačkom napadu na centar specijalnih policijskih snaga u Baqubi, sjeverno od Bagdada, izvijestila je policija. Nekoliko desetaka osoba čekalo je ispred centra specijalne policije u četvrti Baquba al-Jadida, kad se kamikaza pomiješao s gomilom i aktivirao pojas s eksplozivom koji je nosio, istaknuo je taj izvor.

MADRID - Baskijska oružana separatistička organizacija ETA vidi "novu priliku" u sadašnjem političkom kontekstu, obilježenom uvjetnom ponudom dijaloga od strane španjolske vlade, prema priopćenju izdanom u utorak. "Nude nam se nove prilike i prijete nove opasnosti", piše u vrlo dugom priopćenju koje je objavio nezavisni dnevnik Gara prigodom komemoracije baskijske radikalne nacionalističke zajednice. Zajedno s detaljnim komentarom unutrašnjeg političkog stanja u Baskiji, gdje su umjereni nacionalisti na vlasti, ETA ustanovljuje da "još postoji mogućnost da se demokratskim putem postigne priznavanje prava Baska".

BRIGHTON - Tony Blair trebao bi, u govoru na godišnjem skupu svoje stranke u Brightonu u utorak, pozvati na nastavak "smionih i radikalnih reformi" britanske vlade. Britanski premijer trebao bi se tisućama članova svoje stranke obratiti oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Dan nakon govora svoga ministra financija Gordona Browna, koji se nameće kao njegov prirodni nasljednik, aktualni premijer trebao bi uvjeriti stranačko članstvo da još uvijek čvrsto drži kormilo stranke, prenose mediji.

KAIRO - Polaganjem svečane prisege počeo je u utorak peti šestogodišnji mandat egipatskoga predsjednika Hosnija Mubaraka koji je pobijedio na izborima 7. rujna, prvima na kojima je imao protukandidata. Mubarak (77) na vlasti od 1981., prisegnuo je pred parlamentom u nazočnosti libijskoga predsjednika Moamera Gadafija odjevena u bijelu odoru. Prva četiri predsjednička mandata u najbrojnijoj arapskoj zemlji Mubarak je osvojio na referendumima nakon što bi ga parlament izabrao kao jedinog kandidata.

ZAGREB - Uoči referenduma 29. rujna predsjednik Abdelaziz Bouteflika na skupovima diljem zemlje poziva sunarodnjake da masovno podrže projekt nacionalne pomirbe nakon građanskog rata devedesetih i tako učvrste mir te omoguće razvoj Demokratske Narodne Republike Alžir. Odrađujući drugi predsjednički mandat na koji je 2004. izabran s više od 80 posto glasova, Bouteflika je od ljeta stanovništvu tumačio sadržaj Povelje za mir, ili drugu fazu projekta nacionalne pomirbe u zemlji koja je potkraj 20. stoljeća proživjela strahote islamskog terorizma. Povelja, koja nudi ukidanje sudskog progona svima koji polože oružje i dragovoljno se predaju, a nisu okrvavili ruke pokoljima i silovanjima, nastavak je Bouteflikina referenduma o "građanskoj slozi" iz 1999., koji je narod podržao omogućivši predaju 6.000 naoružanih islamista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙