FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Važna obavijest: Ispravak vijesti HNA 3132 "29. rujna - Svjetski ..."

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak udanašnju Hininu vijest HNA 3132, pod naslovom "29 rujna - Svjetski danpomorstva", u prvi odjeljak. "Međunarodna pomorska organizacija(International Maritme Organization - IMO) danas, 29. rujna, nablagdana sv. Mihaela, obilježava Svjetski dan pomorstva, a temaovogodišnjeg je "Međunarodno brodarstvo - nositelj svjetsketrgovine."
ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u današnju Hininu vijest HNA 3132, pod naslovom "29 rujna - Svjetski dan pomorstva", u prvi odjeljak.

Ispravno taj odjeljak glasi:

"Međunarodna pomorska organizacija (International Maritme Organization - IMO) danas, 29. rujna, na blagdana sv. Mihaela, obilježava Svjetski dan pomorstva, a tema ovogodišnjeg je "Međunarodno brodarstvo - nositelj svjetske trgovine."

Vijest ponavljamo u cjelosti.

ZAGREB, 29. rujna 2005. (Hina) - "Međunarodna pomorska organizacija (International Maritme Organization - IMO) danas, 29. rujna, na blagdana sv. Mihaela, obilježava Svjetski dan pomorstva, a tema ovogodišnjeg je "Međunarodno brodarstvo - nositelj svjetske trgovine."

Ta je tema izabrana da bi se naglasila uloga brodarstva u međunarodnoj ekonomiji i njegov doprinos kao najučinkovitijeg, sigurnog i ekološkog transporta robe, priopćio je, u povodu Svjetskog dana pomorstva, Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH).

Prema podacima iz Udruge hrvatskih poslodavaca - brodara u međunarodnoj plovidbi "Mare Nostrum", u Hrvatskoj je potkraj prošle godine bilo 14 brodara koji imaju ukupno 184 broda.

U sindikatu, pak, procjenjuju da u Hrvatskoj ima oko 27.000 pomoraca te da je, u odnosu na svakog zaposlenog na brodu, na kopnu na poslovima u vezi s brodarstvom zaposleno još desetak osoba, što ukazuje da veliki broj Hrvata živi od pomorstva, ističu u sindikatu.

No, Sindikat pomoraca Hrvatske upozorava kako se posljednjih godina smanjuje zanimanje za pomoračka zanimanja te da je u hrvatskim pomorskim školama sve manje učenika. Ove godine broj upisanih na pomorske fakultete u Hrvatskoj bio je zadovoljavajući, ali je upitno koliko će od tih 440 studenata započeti pomoračku karijeru, smatraju u sindikatu.

Kako bi se privuklo mlade za karijeru profesionalnih pomoraca u putničkoj, trgovačkoj ili ribarskoj floti Ministarstvo mora, turizma , prometa i razvitka RH najavilo je da će u proračunu za 2006. osigurati novac za subvencioniranje pripravničkog staža učenika i studenata koji se školuju za pomoračka zvanja.

Najavljeno je i stipendiranje školovanja te pokretanje sustava stipendiranja od strane domaćih i stranih brodara, navodi sindikat.

Također, ocijenio je sindikat, u Hrvatskoj je ove godine napravljen iskorak u zakonskim propisima na području brodarstva - donesen je novi Pomorski zakonik i prihvaćena inicijativa Sindikata pomoraca Hrvatske o ratifikaciji međunarodnih konvencija o posredovanju pri zapošljavanju pomoraca u inozemstvu te o identifikacijskim ispravama pomoraca.

Sindikat je predložio i proširenje kolektivnog ugovora za pomorce na putničkim brodovima te sudjelovao u raspravi o novom Pravilniku o uvjetima održavanja straže i poslova na brodovima na kojima se osigurava sigurna plovidba i zaštita mora od onečišćenja.

Sve poduzete aktivnosti trebale bi unaprijediti pomorstvo koje je strateška grana hrvatskog gospodarstva i jamac razvoja Hrvatke, zaključio je Sindikat pomoraca Hrvatske u povodu Svjetskog dana pomorstva.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙