FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinska intifada ušla u šestu godinu, nasilje se nastavlja

GAZA, 28. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinska intifada (pobuna),pokrenuta 28. rujna 2000., ušla je u srijedu u šestu godinu, aliunatoč nedavno završenom izraelskom povlačenju iz Gaze, novi sukobipotresaju Bliski istok.
GAZA, 28. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinska intifada (pobuna), pokrenuta 28. rujna 2000., ušla je u srijedu u šestu godinu, ali unatoč nedavno završenom izraelskom povlačenju iz Gaze, novi sukobi potresaju Bliski istok.

Nakon mira koji je vladao posljednjih mjeseci zbog neformalnog prekida vatre, stanje se zaoštrilo od vikenda, kada su Palestinci ispalili nekoliko raketa kućne izrade na izraelski teritorij, a izraelska vojska odlučno uzvratila.

Izraelski jurišni helikotperi u srijedu prije zore izveli su tri napada na ciljeve u pojasu Gaze, objavili su palestinski izvori sigurnosti.

"Izraelska avijacija simultano je napala nekoliko ciljeva u pojasu Gaze", potvrdio je u srijedu izraelski vojni glasnogovornik, čime su izraelski zračni napadi na Gazu nastavljeni peti dan u nizu.

Helikopteri Apache ispalili su rakete na ured Fataha (pokret bivšeg palestinskog predsejdnika Jasera Arafata) te na ured javne sigurnosti i zgradu sjedišta Narodnog pokreta za oslobođenje Palestine.

Sukoba je bilo i u utorak navečer kada je izraelsko topništvo ispalilo projektile na pojas Gaze, a Palestinci jednu raketu na jug Izraela.

Izraelski napadi u srijedu slijedili su nakon što su glavne palestinske oružane skupine, poglavito radikalni Hamas te Islamski džihad, u utorak navečer potvrdili da će poštivati primirje i obustaviti raketiranje.

A sukobi su zapravo počeli u petak, kada je eksplozija tijekom vojne parade koju je priredio Hamas u izbjegličkom logoru Jabaliya u pojasu Gaze, usmrtila 15 osoba. Indicije govore da je eksplozija posljedica aktiviranja eksploziva u vlasništvu Hamasa, no Palestinci su okrivili Izrael i na izraelski teritorij ispalili rakete.

Izrael je pak odgovorio nizom zračnih napada, prvima otkako se povukao iz pojasa Gaze. U tim su napadima poginula četvorica aktivista Hamasa i Islamskog džihada. Izraelci su k tomu od nedjelje uhitili 400 pripadnika tih dvaju pokreta i zapečatili urede 15 udruga povezanih s njima.

U izjavi za javni radio zamjenik izraelskog ministra obrane Zeev Boim objasnio je da Hamas želi pojačati napade na Zapadnu obalu te je zaključio da Hamas "živi u opsjenarskoj euforiji umišljajući si da je upravo on prisilio (svojim napadima) Izrael da se povuče iz pojasa Gaze".

"No, Izrael odsad diktira nova pravila igre (...) Nećemo više tolerirati da Hamas sije terorizam iz pojasa Gaze jer Palestinci sada potpuno kontroliraju to područje, i odlučni smo odgovoriti na svaki napad".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙