FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povijesno rukovanje Sharona i Musharrafa

NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - Pakistanski predsjednik PervezMusharraf rukovao se u srijedu s izraelskim premijerom ArielomSharonom kojeg je sreo u hodnicima sjedišta UN-a u New Yorku namarginama summita UN-a, dva tjedna nakon uspostave prvih službenihkontakata između Izraela i Pakistana.
NEW YORK, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rukovao se u srijedu s izraelskim premijerom Arielom Sharonom kojeg je sreo u hodnicima sjedišta UN-a u New Yorku na marginama summita UN-a, dva tjedna nakon uspostave prvih službenih kontakata između Izraela i Pakistana.

Musharraf, koji bi se u subotu u New Yorku trebao obratiti sudionicima Svjetskog židovskog kongresa, potvrdio je na konferenciji za novinare da se rukovao s izraelskim premijerom.

"Bio sam tamo kada je on došao, približio mi se i rukovali smo se", kazao je Mushrarraf govoreći o Sharonu.

"Pitao me kako sam. I ja sam njemu postavio isto pitanje, i to je dobro", dodao je pakistanski predsjednik.

Izraelska televizija prva je objavila informaciju o tom susretu, ističući da je Musharraf Sharonu predstavio svoju suprugu.

Izrael i Pakistan nemaju diplomatske odnose, ali ministri vanjskih poslova Sylvan Shalom i Khurshid Kasuri su 1. rujna u Istanbulu održali "povijesni" sastanak.

Pakistan je istaknuo da službeno neće priznati Izrael sve dok Palestinci ne budu imali nezavisnu državu, te da su prvi službeni kontakti između dvije zemlje održani kako bi se "Izraelce potaknulo da riješe problem Bliskog istoka".

Ekstremističke pakistanske skupine palile su američke i izraelske zastave u znak protesta zbog prvih kontakata između Izraela i Pakistana.

Izrael se nada da će povijesno povlačenje iz pojasa Gaze, nakon 38 godina okupacije, otvoriti novu eru u odnosima Izraela i muslimanskih zemalja.

Izrael trenutačno ima diplomatske odnose samo s tri arapske zemlje - Egiptom, Jordanom i Mauritanijom, te s nekim zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom, poput Turske.

Izrael je u ponedjeljak privremeno dozvolio uvoz bez ograničenja pakistanskih proizvoda, kao bi na taj način potaknu trgovinske odnose između dvije zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙